EP uznemiren zbog izjava Rame o Albaniji i Kosovu

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP uznemiren zbog izjava Rame o Albaniji i Kosovu

Evropski parlament danas je izrazio "uznemirenost" zbog izjava albanskog premijera Edija Rame u kojima se spekulisalo o ujedinjavanju Albanije i Kosova.

To je naglašeno u saopštenju Evropskog parlamenta posle usvajanja rezolucije o Albaniji u kojoj se podvlači uloga Tirane u jačanju regionalne stabilnosti i "pozdravlja politička volja da se poboljšaju njeni odnosi sa Srbijom".

Evropski parlamentarci "ohrabruju Albaniju i Srbiju da preduzmu nove mere i upriliče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjave u prilog regionalne stabilnosti i saradnje i dobrih susedskih odnosa".

Izveštač Evropskog parlamenta za Albaniju, nemački poslanik Knut Flekenštajn, izjavio je da evropski parlamentarci "uvažavanju predusretljive i delatne stavove Albanije kad je reč o regionalnoj bezbednosti i saradnji sa susednim državama".

"Ali mi želimo da odvratimo od davanja izjava koje mogu slati pogrešne poruke", stavio je do znanja Flekenštajn.

Izveštač u senci za Albaniju, bugarski liberalni poslanik EP Ilhan Kjučjuk ocenio je da je Albanija napredovala na evropskom putu, "imala konstruktivne i stabilne odnose sa susedima, dok je njena spoljna politika sasvim usaglašena sa spoljnom i odbrambenom politikom EU".

Evropski parlamentarac Kjučjuk je predočio da se mora skrenuti pažnja vladi u Tirani da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku budućnost jedino unutar Evropske unije".

U rezoluciji se pozdravlja činjenica da je Albanija dobila status kandidata za članstvo u EU, što se vidi kao podsticaj za pospešenje daljih reformi, naročito u bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.