EK predlaže razgovore sa Kosovom o vizama

Izvor: Southeast European Times, 17.Okt.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK predlaže razgovore sa Kosovom o vizama

Mada su u godišnjem izveštaju o napretku Kosova iznete kritike u pogledu reformskog procesa u zemlji, uključivao je i neke dobre vesti.

17/10/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 17.10.2011.

U svom godišnjem izveštaju o napretku Kosova, koji je objavljen prošle nedelje, Evropska komisija (EK) je pozvala na pokretanje dijaloga o olakšavanju viznog režima do kraja godine -- što je prvi korak koji će zemlja preduzeti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << svom putu pridruživanja EU.

Međutim, nisu sve vesti tako pozitivne.

Prema evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, Kosovo je postiglo samo limitirani napredak u svom reformskom programu. Organizovani kriminal i korupcija i dalje su glavni izazovi i postoji hitna potreba za pravosudnim reformama, rekao je on.

„Komisija predlaže pokretanje strukturnog dijaloga sa Kosovom o vladavini zakona kako bi se radilo na tim izazovima“, rekao je File.

Mada se integracija lokalnih Srba na jugu Kosova poboljšala, istakao je File, situacija na severu je i dalje delikatna. „Od najvećeg je značaja da Kosovo pokrene sveobuhvatan program za sever“, dodao je on.

Reakcije kosovskih lidera na izveštaj bile su različite. Vlada je rekla da je to najpozitivniji izveštaj do sada, a opozicija je kritikovala nedovoljan napredak.

„U izveštaju se navodi nova prekretnica za intenziviranje strukturnih reformi na putu ka članstvu u EU“, rekla je ministarka za evropsku integraciju Vlora Čitaku, opisujući početak dijaloga o liberalizaciji viznog režima kao jedan od najvećih uspeha nakon proglašenja nezavisnosti.

Međutim, Demokratski savez Kosova vidi manje razloga za slavlje. „Zabrinutosti oko vladavine zakona, koje su naštetile imidžu Kosova u svetu, definitivno usporavaju put integracije Kosova u EU“, navodi se u saopštenju stranke.

Prema Sebu Bitićiju, izvršnom direktoru Instituta za balkansku politiku, u izveštaju se ističu mnogi neuspesi na Kosovu, uključujući izborni proces.

„Nažalost, bilo je puno neuspeha. Glavni problem su ukradeni izbori i opasna igra sa budžetom“, rekao je Bitići za SETimes. „Mislim da komentari Komisije treba da posluže kao prekor kosovskoj vladi.“

„Komisija je ublažila prekor obećanjem o [razgovorima o liberalizaciji viznog režima]. To je učinjeno da bi se izbeglo da Kosovo zaostane u odnosu na region“, kaže Bitići.

Baš iz tog razloga, Šehide Gaši, ekspert za integraciju u EU, rekla je za SETimes da će Evropska komisija pokrenuti novu strategiju za Kosovo.

„Iz ovogodišnjeg izveštaja vidimo da će Kosovo dobiti novi pristup za put integracije u EU, uglavnom sa fokusom na izveštaj o pravosuđu i integraciju Srba na severu“, rekao je Gaši.

Politički komentator Fatlum Sadiku navodi da će se vlada suočiti sa pritiskom da preduzme neophodne reforme kako bi osigurala pozitivniji izveštaj sledeće godine.

„Videćemo da su neki članovi vlade, opozicije i civilnog društva ujedinjeni u tome da se mora preuzeti odgovornost za neuspehe u određenim oblastima“, rekao je Sadiku za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.