Džihadisti su doprli i do KiM

Izvor: Studio B, 14.Okt.2014, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti su doprli i do KiM

Srpska traži da se ispitaju pretnje monahinjama na Kosovu Otac Sava: Tražili smo bodljikavu žicu oko Dečana.

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava (Janjić) zatražio je  od Kfora pomoć da se postavi bodljikava žica oko manastira.

"Ne osećamo se bezbedno", napisao je otac Sava na Tviteru. Na zidu manastira poslednjih dana su u dva navrata ispisivani grafiti mržnje u kojima se veliča i Islamska država i najavljuje dolazak kalifata koji propagira ta teroristička >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << organizacija.

 

Srpska traži da se ispitaju pretnje monahinjama na Kosovu

Građanska inicijativa Srpska zatražila je danas da se ispitaju navodi o pretnjama monahinjama u Pećkoj patrijaršiji i izrazila zabrinutost zbog pretnji koje je potpisala Islamska država.

"Samo dan nakon incidenta u Dečanima dočekala nas je informacija da je Albanac - vehabija pretio staricama sestrinstva Pećke Patrijaršije. Najoštrije osuđujemo ovakve postupke i zahtevamo da se krivci u oba slučaja izvedu pred lice pravde.

Srbi sa Kosova saosećaju sa strahom monahinja i monaha, koji su izgleda prva meta radikalnih grupa", navodi se u saopštenju.

Na zidu manastira Dečani napisani su grafiti mržnje u kojima se veliča Islamska država, dok mediji navode da je jedan vehabija pretio monahinjama u Pećkoj patrijaršiji.

Srpska je kritikovala i stav ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija koji je, i pored svega, kazao da nema opasnosti od radikalnog islama na Kosovu.

"Neophodna je jasna reakcija Kfora i Euleksa jer se ovakvi gnusni napadi moraju sprečiti. Imaju li Kfor, Euleks, Kosovska policija snage i volje ili će i ovoga puta ostati nemi na glas onih koji trpe nepravdu? Hoće li se ponoviti 17. mart? (napadi na Srbe)", navodi se u saopštenju.

 

 

Ideologija islamske države prodrla duboko u pore društva

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je fundamentalistička ideologija islamske države prodrla duboko u pore društva i na ovim prostorima.

To, kako je rekao Đurić za današnje "Novosti" potvrđuje činjenica da su se oni koji se identifikuju kao sledbenici ISIS, prvi put javno pozvali na uspostavljanje svetskog kalifata.

"Jedini način da se postignu rezultati u rešavanju problema ekstremizma u celom regionu je saradnja svih država, pokrajine i institucija bezbednosti, a Srbija je spremna da podrži tu borbu", rekao je Đurić za današnje "Novosti".

Srbija od 1999. nije prisutna na KiM sa vojskom i policijom, što ograničava prostor za delovanje, ali to ne umanjuje odgovornost domaćih i stranih institucija zaduženih da osiguraju bezbednost neprocenjivih dragulja naše kulturne i verske baštine, rekao je za Đurić komentarišući ispisivanje grafita u Visokim Dečanima u čast Islamske države, kojima se priziva uspostavljanje kalifata.

Drecun: Redžepi pokušava da omalovaži ono što se desilo

 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi koji je izjavio da su grafite na manastirskoj imovini pisali trojica albanskih mladića, koji su uhapšeni, želi da omalovaži i umanji težinu tog događaja, a da je priča zapravo suviše ozbiljna.

"Poslednjih dvadesetak godina na ovim prostorima se stvara jedna snažna baza islamskog džihada koja ima pun potencijal za regrutoivanje džihadista što se sada pokazalo na primeru Sirije i Iraka", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, iako je ta baza porpimila regionalni karakter, nema odgovarajućeg odgovora.

"Još uvek nema snažne zajedničke regionalne akcije i akcija celokupne međunarodne zajednice da se to suzbije, ta baza je posebno jaka na KIM gde se u više stotina džamija propoveda radikalni islam, džihadistička ideologija koja u prvi plan stavlja da su hrišćani prirodni neprijatelji muslimanima. Sa tom radikalnom ideologijom odrastaju mnoga deca na KIM i postaju plen džihadista", rekao je Drecun.

Kako je istakao, ovo što se sada desilo sa ispisvanjem poruka u Dečanima nije nimalo bezazleno, te da pokazuje prisustvo mreže radikalnog islama koji je izuzetno jaka na području Dečana, Peći i da se ne može nikako prihvatiti objašnjenje da su to uradili maloletnici i da to nema nikakvu težinu.

"Još je opasnije ako su deca ispisvala takve poruke jer to znači da su u okruženju u kome se propoveda radikalni islam i da mogu lako da budu plen radikalnih islamista. Mislim da su to snažne poruke tim pre što je u poslednje vreme primećeno da postoje dva kanala preko kojih se radikalni islamisti regrutuju za odlazak u Siriju i Irak", dodao je Drecun.

On je podsetio je da je na sednici odbora za KIM bilo reči o stepenu ugroženosti Srba na KiM od radikalnog islama.

"I dalje je neophodno prisustvo međunarodnih snaga na KiM, jer KPS iz raznih razloga nema potreban kapacitet da bude ona snaga koja će zaštiti Srbe i koja će sprečiti delovanje radikalnog islama. Poslednja hapšenja koja su bila rezultat su pritiska zapada i pokušaj Prištine da pokaže kako nešto radi", reksao je Drecun.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iguman: Neodgovorna izjava ministra Redžepija

Izvor: RTS, 14.Okt.2014

Izjava kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da su grafite na manastirskoj imovini pisali trojica albanskih mladića, koji su uhapšeni, neodgovorna je i suštinski pogrešna, ocenjuje iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić...Iguman Sava Janjić rekao je da su "tri kosovska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.