Drecun: Sve je jasno. Priština ometa napredak u dijalogu

Izvor: B92, 16.Sep.2023, 14:09

Drecun: "Sve je jasno. Priština ometa napredak u dijalogu"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun govorio je za RTS o poslednjem sastanku u Briselu.

On je rekao da je posle sastanka u Briselu jasno da je prištinska strana ta koja ometa postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu, i da je u prvi plan sada ipak istaknuta Zajednica srpskih opština, pošto je neko vreme bila potisnuta u drugi plan.

Poslednji razgovori pregovarača u Briselu završeni su bez uspeha. Aljbin Kurti nije prihvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompromisni predlog EU. Neimenovani izvor iz Brisela kaže da u takvim okolnostima neće biti daljih sastanaka na najvišem nivou i najavljuje odgovor do početka oktobra.

Drecun ocenjuje da je, imajući u vidu da su stavovi strana bili unapred veoma snažno definisani, to očekivana situacija.

“Jedina nepoznanica bila je da li su možda posrednici EU u ovim pregovorima pripremili nešto novo, neki novi predlog ili možda nekakve mere kojima bi zapretili Prištini, i tu se praktično ništa novo nije desilo. Napravljen je taj nekakav kompromisni predlog samo o redosledu pregovora, dakle o čemu da se razgovara paralelno“, navodi Drecun.

Jedino što je dobro, prema njegovoj oceni, jeste da je sada potpuno postalo jasno da je prištinska strana ta koja ometa postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu, i da je u prvi plan sada ipak istaknuta Zajednica srpskih opština, pošto je neko vreme bila potisnuta u drugi plan.

Što se tiče nastavka dijaloga, Drecun očekuje da će novih sastanaka biti, pošto je u pitanju proces.

"Ne bi bilo dobro da dijalog prestane. Kako ćemo rešavati probleme? Neophodno je da se između Beograda i Prištine održava komunikacija. Ma koliko ona bila teška i ne donosila uspehe, ali ipak, kada održavate tu komunikaciju, kada o nečemu razgovarate, postoji kakva-takva šansa da postignete neki dogovor“, smatra Drecun.

Napominje da će sledeći sastanak morati da se dobro pripremi, da se vidi o čemu će se razgovarati ne samo na visokom nivou, već i na nivou timova pregovarača, da se pripremi unapred neki dogovor.

"Ako hoćemo napredak, onda moramo da otklonimo uzrok koji je doveo do neuspeha na ovom sastanku. Borelj je sam rekao da je uzrok neuspeha ovog sastanka i nepostizanja dogovora, insistiranje Aljbina Kurtija na de fakto priznanju. Onda morate vi sa njim da otklonite taj razlog. Da odustane od toga. Da ne insistira i ne zloupotrebljava taj predlog sporazuma EU o putu normalizacije odnosa za postizanje de fakto priznanja. Ako to ne urade, neće biti uspeha ni na narednom sastanku, neće biti nikakvog napretka u svemu tome“, smatra Drecun.

Kada je reč o mogućem uvođenju nekih jačih sankcija Prištini, ocenjuje da to u političkom smislu ne zabrinjava mnogo Aljbina Kurtija, i da ne gubi podršku zbog tih mera koje je uvela EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.