Drecun: Oslobađajuća presuda Miškoviću nije dobra poruka

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Oslobađajuća presuda Miškoviću nije dobra poruka

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za RTS da odluka Apelacionog suda o pravosnažnom oslobađanju Miroslava Miškovića optužbi da je oštetio putarska preduzeća, nije dobra poruka i izrazio nadu da će ona u konačnoj formi biti drugačija.
Milovan Drecun ističe da je potpuno iznenađen ovakvim ponašanjem suda.

"Ne želim da se mešam, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali mislim da to nije dobra poruka, da moramo da imamo potpuno drugačije ponašanje, odgovornost onih koji su dužni da sprovode zakon posebno onih koji treba da sankcionišu one koji krše zakon", rekao je Drecun.
On je naveo da ako nemamo taj uređen sistem onda nećemo imati očekivani razvoj i poboljšanje uslova života i dodao da razume opravdano ljutitu reakciju predsednika Vučića.
Prema njegovim rečima, uticaj tajkuna na državu u periodu pre dolaska SNS na vlasti bio je ogroman. 
"Oni su kreirali kurs dinara, uticali na donošenje zakona, ekonomska kretanja, a zarad povećanja svog ličnog bogatstva. Bilo je krajnje vreme da se stane tome na put i pošalje snažna poruka od strane države i pokaže da tako više ne može", naveo je Drecun.
Međutim, kako je dodao, izgleda da pokušaj snažne reforme društva i države, stvaranje povoljnijeg ambijenta za ekonomski razvoj, ne prate na odgovorajući način određeni sudovi odnosno pojedinci u sudovima i tužilaštvima.
"To značajno usporava reforme koje pokušavamo da sprovedemo veoma intenzivno, čini mi se da u tom pravcu ide i ova odluka i nadajmo se da će ona u konačnom biti drugačija", poručio je Drecun.
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok je ukinuo deo prvostepene presude kojom je bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog optužbi da je pomogao sinu Marku u utaji poreza.
Sud je pravosnažno oslobodio optužbi i Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i ostale okrivljene za zloupotrebe sa putarskim preduzećima. 
"Graditi snažno partnerstvo sa svima"
Milovan Drecun izjavio je da treba graditi snažne bilateralne odnose i sa onim zemljama koje ne dele stavove Srbije kako bismo stekli njihovo veće razumevanje za naše interese.
Jedna od takvih zemalja je i Velika Britanija čiji zvaničnici borave u Beogradu i koja će biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu sledeće godine.
"Bez obzira što je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo potpuno otvoreno i jeste kada je u pitanju secesija Kosova, mi želimo da izgradimo što je moguće bolje odnose jer smatramo da će gradeći bolje odnose, uspostavljanjem jače ekonomske saradnje, doći do boljeg razumevanja i da će London biti spremniji da prihvati deo naših interesa", rekao je Drecun.
Ukazavši da je i izgradnja snažnijih odnosa sa SAD dovela do većeg razumevanja Vašingtona za naše interese, Drecun je naglasio da nije bilo pritiska SAD na Prištinu ne bi se postigla neka rešenja.
"Tu je Vučić u pravu kad je veliki deo svoje energije utrošio na građenje što je moguće boljih odnosa sa SAD", rekao je on i podsetio na posetu bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena koja je, kako je ocenio, dovela do povećanog razumevanja i određenih korekcija američke politike u smislu 'dajte sada da malo pogledamo srpske interese, da više jednostrano ne namećemo rešenja'".
Svima je sada jasno da nema odluke o Kosovu bez Srbije, naglasio je Drecun.
"Do sada je pokušavano nametnuto rešenje, bombardovanje 1999. jednostrano proglašenje nezavisnosti i svi drugi potezi bili su usmereni da se izvrši snažan pritisak na Srbiju da se složi sa rešenjima koja su suprotna njenim interesima i da joj rešenja budu nametnuta", rekao je on.
Kako je naveo, najbolji primer da bez Srbije ne može da se rešava kosovski problem je Unesko ili Interpol.
"Neophodno da se sedne za sto, da se Beograd i Priština, Srbi i Albanci uz pomoć najuticajnijeg dela međunarodne zajednice konačno dogovore o tome kako će se rešiti kosmetski problem da bi to rešenje bilo održivo, da ne bi dovelo do novih sukoba da bi bili podjednako zadovoljni ili nezadovoljni i Srbi i Albanci i da bi se stabilizovao region", naveo je on.
Zato, kako je dodao, nije potrebno destabilizujeće ponašanje nekih velikih zemalja poput Ujedinjenog Kraljevstva, već kompromis a komrpomisa nema ako ne uvažavate obe strane.
"Očekujemo povećano razumevanje a mislimo da u delu političkog establišementa Ujedinjenog Kraljevstva postoje ljudi koji znaju šta se ovde dešava", rekao je Drecun. 
On je rekao da poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog predstavlja početak procesa koji će nas uvesti u razgovare o konačnom rešavanju statusa Kosova.
Ponovio je da Srbija neće nikad priznati samoproglašenu državu Kosovo ali da je spremna da razgovara.
"Sada treba obaviti jedan krug diplomatskih konsultacija sa najznačajnijim državama i njima prezentovati čvrstinu našeg stava da nećemo prihvatiti jednostrana rešenja i priznati Kosovo ali da smo spremni da tražimo podršku između ostalog i od Londona da sednemo i razgovaramo da konačno rešimo vekovni spor Srba i Albanaca oko Kosmeta", zaključio je Drecun.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobađanje Miškovića nije dobro za Srbiju: Ovakva sudska odluka USPORAVA REFORME

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2017

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun zatečen ponašanjem suda..Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da odluka Apelacionog suda o pravosnažnom oslobađanju Miroslava Miškovica optužbi da je oštetio putarska preduzeća...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.