Drecun: Diplomatska pobeda u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Diplomatska pobeda u Briselu

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je danas da je tim premijera Aleksandra Vučića, predvođen Markom Đurićem, odneo veliku diplomatsku pobedu u Briselu.

"Po mojim informacijama, prištinska delegacija se ponašala neprimereno i uputili su niz uvreda, čak i otvorenih pretnji srpskoj delegaciji sa namerom da ih nateraju da se odreknu nekih rešenja, što bi bilo na štetu naših interesa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Drecun gostujući na RTS.

Srpska delegacija je, prema njegovim rečima, dobila podršku Brisela što je rezultiralo velikom diplomatskom pobedom.

Drecun je dodao da je očekivao da će srpska delegacija dosledno braniti interese srpskog naroda i postići statusno neutralno rešenje, što je i učinjeno.

"Čestitam timu premijera Aleksandra Vučića na čelu sa Markom Đurićem, jer mislim da smo postigli model kako treba u narednom periodu nastaviti pregovore sa Prištinom", rekao je Drecun.

Upitan da li očekuje da će se dogovoreno primeniti na terenu, on je rekao da hoće, jer je jasan čvrst stav Srbije, a i Priština je počela da trpi velike pritiske Brisela i Vašingtona jer postavlja veštačke prepreke.

"Priština je počela da trpi snažne pritiska Brisela i Vašingtona i to je možda najveća garancija da će ovo što je sada dogovoreno biti i realizovano", rekao je Drecun.

On je naveo da će već sutra, kada je planiran put Marka Đurića na Kosovo, da se vidi da li se dogovoreno primenjuje i već u ponedeljak da li se primenjuje dogovor o prolasku kamiona.

"U narednom periodu Priština će pokušati da neutrališe taj negativan efekat i izađe sa predlogom njihovih rešenja. Koliko će biti posvećeni, ostaje da se vidi", naglasio je Drecun.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je rekao da Priština više ne može da iznalazi razloge da se ne formira Zajednica srpskih opština i da je srpski narod na Kosovu prepoznao da mu je to najbolje rešenje za izgradnju budućnosti bez mržnje i nasilja.

"Ostaje samo da Albanci, kao većinska zajednica na Kosovu, prepoznaju njen značaj", zaključio je Drecun.

Srpska i prištinska delegacija u Briselu postigle su dogovor i rešeno je pitanje ličnih karata, dogovoreno da se ukine blokada prolaska kamiona koji prevoze opasne materije, neće biti zabrane ulaska srpskim zvaničnicima, a izbori u nedelju biće organizovani na KiM uz posredstvo OEBS- a po istim pravilima kao i 2014. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Tim premijera Vučića odneo veliku diplomatsku pobedu u Briselu

Izvor: Blic, 20.Apr.2016

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je danas da je tim premijera Aleksandra Vučića, predvođen Markom Đurićem, odneo veliku diplomatsku pobedu u Briselu...- Po mojim informacijama, prištinska delegacija se ponašala neprimereno i uputili su niz uvreda, čak i otvorenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.