Dogovor olakšava život Srbima

Izvor: RTS, 03.Jul.2011, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor olakšava život Srbima

Državni sekretar Oliver Ivanović kaže da će rezultati dogovora Beograda i Prištine omogućiti Srbima severno od Ibra i u enklavama kretanje po celom Kosovu i Metohiji. Dogovorom se sprečava približvanje Kosova Albaniji, ocenjuje Rada Trajković.

Srbi koji žive severno od Ibra i u enklavama sada će moći da se kreću po celom Kosovu i Metohiji i da ne brinu da li će ih policijska patrola zaustaviti i uzeti im dokumenta, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović komentarišući jučerašnji dogovor Beograda i Prištine.

Još uvek se ne zna dovoljno o detaljima dogovora, ali se ne očekuje da će ti biti nekih velikih iznenađenja, rekao je Ivanović za Dnevnik RTS-a, ističući da prvi rezultati govore da će Srbi na KiM dobiti slobodu kretanja.

Za optužbe da je Srbija prenela državne nadležnosti, prava i obaveze na kosovske institucije, i priznala "dokumenta kvazi-države", Ivanović je rekao da nikakve nadležnosti nisu prenete na Kosovo i da dogovor ne predstavlja sporazum Srbije sa drugom državom.

"Srbija ne sklapa dogovora sa tzv. republikom Kosovo, već to dogovor sa Evropskom unijom, koja služi i kao posrednik i kao neko ko će nadgledati postignuti dogovor. Ono što je dogovoreno će morati da preživi i ocenu koju će Vlada doneti", naveo je državni sekretar.

Borislav Stefanović će morati da izvesti Vladu o tome, verovatno i Skupštinu, a i javnost će biti upoznata, kaže Ivanović, dodajući da ono što preživi ta tri nivoa ocenjivanja ne može biti ocenjeno kao nešto što izdaje nacionalne interese Srbije.

Osvrćući se na reakcije na predlog Uneska da se četiri manastira Srpske pravoslavne crkve svrstaju u kosovsku baštinu, Ivanović je kostatovao da je razlog zbog koga ta ideja nije prihvaćena je bila oštra reakcija Srbije koja je usledila odmah posle najave takve inicijative.

"Nama predstoji duga borba da se takvo nešto ne bi ponovilo", zaključio je Oliver Ivanović.

Trajković: Sprečeno otuđenje Kosova

Predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković ocenila je da dogovorom Beograda i Prištine Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, već olakšala život tamošnjih Srba i sprečila približvanje Kosova Albaniji.

"Sprečeno je otuđenje Kosova i tamošnjih Srba od ostatka Srbije i približavanje Kosova Albaniji", rekla je Rada Trajković za Betu.

Ona je navela da nakon tog dogovora Srbija ima veći kredibilitet da se, uz podršku međunarodne zajednice, bavi pitanjem Kosova i unapređenjem uslova života tamošnjih Srba.

"Sada postoji i bolja mogućnost za zaštitu srpske imovine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu", ocenila je Trajković.

Ona je ocenila da postignutim dogovorom Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, ali je pokazala da ne ignoriše činjenicu da većinsko albansko stanovništvo želi nezavisnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.