Dogovor o diplomama

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o diplomama

Predstavnici Beograda i Prištine u Briselu postigli dogovor o univerzitetskim diplomama, rekao Borislav Stefanović. O učešću Prištine na regionalnim skupovima postignut napredak, ali ne i dogovor. Razgovori o prelazima u utorak. Nikad i ni na koji način nećemo priznati nezavisnost Kosova, kaže predsednik Tadić.

Šef tima Beograda za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u Briselu da su dve strane postigle dogovor o pitanju univerzitetskih diploma, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će o administrativnim prelazima biti reči u utorak.

Tim Beograda u pregovorima sa Prištinom veoma vodi računa da, tokom razgovora, ni implicitno ni eksplicitno ne prizna Kosovo, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Nastavićemo da vodimo konstruktivnu politiku, a ona podrazumeva da nikad i ni na koji način nećemo priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tadić novinarima u Banatskom Dvoru.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da kosovska strana neće odustati od svojih stavova kada je reč o predlozima za "integrisanim upravljanjem granicom sa Srbijom".

Prema Tačijevim rečima, stavovi Prištine i rešenja koja su predložena predstavljaju evropska rešenja zasnovana na Ustavu Kosova, prenosi Beta.

"Razgovori su bili vrlo teški i nažalost nismo postigli dogovor o drugim pitanjima", rekao je Stefanović, objasnivši da je na polju učešća Prištine na regionalnim skupovima postignut izvestan napredak, ali ne i dogovor.

Stefanović je rekao da je pitanje prelaza na administrativnoj liniji, koje je glavni kamen spoticanja, ostavljeno za utorak.

"Priština i dalje insistira na simbolizmu koji bi potvrdio njihovu državnost i zato će biti teško doći do sporazuma. Za nas administrativna linija nikad neće biti državna granica, na čemu oni insistiraju", rekao je Stefanović.

Stefanović je uoči sastanka rekao da je važno da međunarodna zajednica da određeni podstrek, koji treba da bude takav da dve strane prihvate rešenje koje je u skladu s načelima dogovorenim pre početka dijaloga, "a to je da nijedna strana drugoj ne može da nameće pogled na status Kosova i Metohije".

To znači, kako je rekao Stefanović, da "Priština odustane od stava da se dogovorom na bilo koji način potvrđuje takozvana državnost Kosova".

"Pošto je to činjenica i budući da se svi toga držimo, siguran sam da možemo naći rešenje za administrativne prelaze, pošto bilo čija državnost tu ne može da se potvrđuje", dodao je Stefanović.

Borislav Stefanović je objasnio da "postoje elementi toga šta znači državnost - to su simboli, granični kamen, pitanje na koji način se taj sporazum postiže". "I što je jako bitno za nas, to je i pitanje postupanja prema našim građanima - Srbima na Kosovu i Metohiji, prilikom prelaska administrativnih prelaza", rekao je Stefanović.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri rekla je uoči sastanka da je rešenje za carinske prelaze na severu Kosova moguće samo u vidu "integrisanog upravljanja granicama" što, po njenim rečima, podrazumeva priznavanje "državnosti Kosova".

Tahiri se požalila da je Srbija do sada primenila samo jedan od pet postignutih dogovora u ranijim rundama dijaloga, i to onaj o slobodnoj trgovini.

Borislav Stefanović je rekao da je moguće da u okviru nove runde dijaloga bude reči i o električnoj energiji i telekomunikacijama, ali da su mali izgledi za značajniji prodor u tim oblastima.

Beograd i Priština do sada su se dogovorili o slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru i carinskom pečatu.

Na nastavak dijaloga čeka se dva meseca, od kada je Borislav Stefanović odbio da razgovara sa timom Prištine zbog izbijanja sukoba Kfora i Srba sa severa Pokrajine. Nastavak razgovora sa Prištinom ključni je uslov da Srbija, 9. decembra, dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Dogovor o diplomama, o prelazima sutra

Izvor: Blic, 21.Nov.2011

Razgovori Beograda i Prištine u okviru nove runde dijaloga završeni su večeras u Briselu dogovorom o univerzitetskim diplomama dok će o administrativnim prelazima biti reči sutra, izjavio je Tanjugu šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović..."Razgovori su bili vrlo teški i nažalost...

Nastavak na Blic...

Dogovor o diplomama, sutra o prelazima

Izvor: Mondo, 21.Nov.2011

Razgovori Beograda i Prištine u okviru nove runde dijaloga završeni su večeras u Briselu dogovorom o univerzitetskim diplomama. O administrativnim prelazima biće reči sutra, kaže Borislav Stefanović.

Nastavak na Mondo...

Pregovori sa Prištinom daleko od dogovora

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2011, 09:22

BEOGRAD - Biće otvorena pitanja telekomunikacija, energetike, univerzitetskih diploma, učešća Kosova u regionalnim forumima. Biće reči i o administrativnim prelazima.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.