Dogovor Prištine i Beograda mogao bi da podstakne izlazak na izbore

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Prištine i Beograda mogao bi da podstakne izlazak na izbore

Očekuje se da će sporazum pomoći da više kosovskih Srba izađe na izbore 3. novembra.

16/10/2013

Linda Karadaku i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 16.10.2013.

Sporazum, u čijem je postizanju posredovala EU i kojim se omogućava srpskim zvaničnicima da učestvuju u kampanji na teritoriji Kosova, podstaći će kosovske Srbe da glasaju na izborima 3. novembra, kažu eksperti.

Srpski premijer Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kaže da će posetiti Kosovo kako bi pozvao Srbe da glasaju. „To je pomoć našem narodu, da imamo svoje organe na Kosovu“, rekao je Dačić srpskim medijima.

Ovaj dogovor predstavlja zaokret u odnosu na raniji stav kosovskih zvaničnika, koji su rekli da neće dozvoliti zvaničnicima iz Srbije da dolaze u posete i učestvuju u kampanji.

Dačić je zapretio da će obustaviti pregovore sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu. On je rekao da je od Beograda zatraženo da podrži masovni izlazak Srba na izbore na Kosovu, a zvaničnici iz Beograda nisu mogli da uđu na Kosovo.

„Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma i vladini predstavnici koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo da odemo na Kosovo i pozovemo Srbe da glasaju na lokalnim izborima, onda se postavlja pitanje kakav je smisao mog daljeg učešća u dijalogu“, rekao je Dačić, koji je trebalo da poseti Kosovo 4. oktobra, ali su ga zvaničnici u Prištini sprečili u toj nameri.

EU je intervenisala i sazvala novi sastanak dvojice premijera, koji je okončan dogovorom od 7. oktobra. Međutim, vlasti su rekle da će zvaničnicima koji dolaze iz Beograda biti potrebna dozvola za posete, a svaki zahtev će se posebno razmatrati.

„Ovim dogovorom potvrđen je mehanizam koji je uspostavila kosovska vlada uslovljavajući posete srpskih zvaničnika dobijanjem dozvole od kosovskog ministra pravde“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi za SETimes.

„Na teritoriji Kosova neće biti dozvoljena bilo kakva stranačka kampanja bilo kog zvaničnika srpske vlade, mada pozdravljamo pozive na veću izlaznost na izborima“, dodaje Selimi.

Analitičari i politički komentatori na Kosovu složili su se oko uticaja sporazuma na kosovske Srbe.

„Dačić će koristiti ovu posetu da podstakne Srbe na učešće na izborima, a to će se najviše odraziti na birače njegove stranke“, rekao je Seb Bitići, izvršni direktor Instituta za balkansku politiku u Prištini, u izjavi za SETimes.

Beljulj Bećaj, politički komentator i profesor Univerziteta u Prištini, rekao je, međutim, da je sporazum potpisan sa Srbijom, a ne sa kosovskim Srbima.

„Dačić želi da podrži listu kandidata, što znači da ima određene ciljeve u postizbornoj fazi. To znači da želi da kosovski Srbi budu instrumenti srpske države, a ne da rešavaju svoje probleme“, rekao je Bećaj za SETimes.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić rekao je da je najnoviji dogovor imao još jedan aspekt -- spašavanje reputacije EU, koja posreduje u razgovorima.

„Kriza vezana za održavanje izbora i sprovođenje Briselskog sporazuma je sprečena, jer bi to takođe ugrozilo Evropsku uniju“, rekao je Simić za SETimes.

Ali, nisu svi zadovoljni sporazumom.

Pokret Vetevendosje, opozicija Tačijevoj vladi, kaže da je ovim sporazumom premijer dozvolio Srbiji da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu.

„Politička i pravna odgovornost je na Hašimu Tačiju i njegovoj vladi, ali i na onim članovima političkih stranaka u skupštini koji su odlučili da prekrše bilo koji zakon, dokument, uključujući Ustav Republike, kako bi otvorili vrata za ulazak Srbije, čineći je aktivnim učesnikom na Kosovu“, navodi Vetevendosje.

U Beogradu, Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, koja je protiv glasanja Srba na izborima, kaže da je sporazum „novo manipulisanje javnošću“ usmereno na veću izlaznost Srba na izbore na Kosovu.

„Time se takođe potvrđuje suverenitet Kosova, jer je zvaničnicima u Beogradu potrebna dozvola od Prištine da uđu na Kosovo“, rekao je Samardžić za SETimes.

Kako će veća izlaznost kosovskih Srba na izborima 3. novembra biti korisna za obe zemlje? Recite nam šta mislite u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.