Do 1. oktobra počinje da rade Osnovni sud i tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 28.Mar.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 1. oktobra počinje da rade Osnovni sud i tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici

Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je najavila da će do 1. oktobra, prema sporazumu o pravosuđu između Prištine i Beograda, početi sa radom Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici.

- Što se tiče pravosuđa počela je primena sporazuma. Otvoren je konkurs i do kraja će se biti poštovaii zakoni Republike Kosovo, do polaganja zakletve sudija i tužilaca - rekla je Tahiri za RTK.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
I predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci je potvrdio da će sudije u tužioci iz Osnovnog suda, odnosno tužilaštva početi 1. okotobra i potvrdio da će ceo postupak izbora ići preko Sudskog saveta Kosova.

- Prema analizama koje smo izvršili konkurs će biti otvoren do 25 maja. Mi smo planirali da do kraja septembra ili početkom oktobra počne sa radom Osnovni sud u Mitrovici - rekao je Peci i dodao da je sporazumom o pravosuđu obezbeđeno jedinstveno funkcionisanje pravosudja na celoj teritoriji Kosova.

Sporazumom između Beograda i Prištine je dogovoreno da se formira jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo za oba dela Mitrovice, za Leposavić, Zvečan i Zubin Potok kao i za opštine sa albanskom većinom - Vučitern i Srbica i da se primenjuju zakoni Kosova.

Osnovni sud će imati četiri odelenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu. Predsednik Osnovnog suda će biti kosovski Srbin iz Kosovske Mitrovice, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti kosovski

Albanac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.