Đurić za Blic: Uvrštavanja članstva Kosova u Unesko na dnevni red pogrešna odluka

Izvor: Blic, 12.Okt.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić za Blic: Uvrštavanja članstva Kosova u Unesko na dnevni red pogrešna odluka

"Uvrštavanje članstva Kosova na dnevni red Izvršnog saveta Uneska je očekivana i pogrešna odluka" kaže za "Blic" Marko Đurić, direktor Vladine Kancelarije za KiM povodom današnje odluke da se ta tema uvrsti kao 43. tačka dnevnog reda 197. sednice Izvršnog saveta Uneska zakazane za 21. oktobar.

"Ta odluka je po svojoj prirodi proceduraln, ali šalje poruku rešenosti velikog broja zemalja da podrže članstvo naše južne pokrajine u važnom telu Ujedinjenih nacija (UN)" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže Đurić.

On poručuje da "uprkos svemu, srpske manastire, srpski duh i budućnost koja na Kosovu i Metohiji pripada nama niko ne može da otme".

Izvršni savet Uneska će raspravljati o članstvu Kosova u toj organizaciji 21. oktobra, nakon što je ta tema danas postala 43. tačka dnevnog reda 197. sednice saveta.

Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, većina članica je iznela stav da se "prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta".

"Mi smatramo da je to već na dnevnom redu i to nije nikakav presedan. Verujemo da je pravo svake suverene države da izrazi svoje stavove", rekao je predstavnik Velike Britanije.

Španija je istakla da prisustvo ovog predmeta na dnevnom redu ni u kom smislu ne prejudicira ishod rasprave o članstvu, što je, kako je navedeno, posebno važno reći u slučaju zemalja koje nisu priznale suverenitet te teritorije, kao što je Španija.

Neslaganje sa odlukom da se na dnevnom redu nađe i prijem Kosova izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

Predlog da samoproglašena država Kosovo postane članica Unesko podneli su Albanija, Austrija, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska republika, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Letonija, Lesoto, Luksemburg, Monako, Holandija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzanija, SAD i Vanuatu.

Dnevni red je usvojen konsenzusom, bez glasanja.

Za izglasavanje odluke o Kosovu na Generalnoj skupštini biće potrebna dvotrećinska većina zemalja članica.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić za "Blic": Kosovo na dnevnom redu uz presedan

Izvor: Blic, 12.Okt.2015

"To je nažalost bilo i očekivano i urađeno je uz presedan, bez preporuke Ujedinjenih nacija (UN)" kaže za "Blic" srpski šef diplomatije Ivica Dačić povodom današnje odluke da se članstvo Kosova u Unesko uvrsti kao 43. tačka dnevnog reda 197. sednice Izvršnog saveta Uneska..."Brojke nam ne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.