Đurić pozvao da se Ivanoviću hitno omogući da se brani sa slobode

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić pozvao da se Ivanoviću hitno omogući da se brani sa slobode

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću "par ekselans" politički proces i pozvao da mu se hitno omogući "da se brani sa slobode".

Đurić je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru ocenio da se presudom Oliveru Ivanoviću nanosi nepravda ne samo lideru Građanske inicijative SDP i njegovoj porodici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već i celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Oliver Ivanović nije imao pravo na fer suđenje, na nepristrasan sudski postupak. Različiti politički motivi su imali upliv u ovaj sudski proces, i dok je on u zatvoru, iza rešetaka su svi principi na kojima počivaju moderna društva - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije zahteva "od onih koji drže" Ivanovića u zatvoru da iste kriterijume koje su koristili za njegovo "utamničenje", iskoriste da bi ga pustili na slobodu.

- On je jedan od nas, a ono što se desilo Oliveru Ivanoviću može da se desi bilo kom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Zato moramo biti složni u borbi da se ta nepravda ispravi - kazao je direktor Kancelarije.

Đurić je dodao da pri svakom susretu sa predstavnicima EU pokreće pitanje položaja Olivera Ivanovića i da s tim u vezi, postoji konstantna doza pritiska sa srpske strane.

Pročitajte još

- Problem je što u tim razgovorima nailazite na zid. Njihov odgovor je da je to pitanje pravosuđa i da oni ne žele da se mešaju kao političari. Takvu reakciju ja doživljavam kao pranje ruku od ovog slučaja, i u tom odnosu postoji prilična doza licemerja - ocenio je Đurić.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić kazao je da je izjavljivanjem žalbi odbrane i javnog tužioca na presudu Ivanoviću, počeo drugostepeni postupak u tom predmetu.

- Svaka žalba je dobra koliko je dobra i presuda a ja do sada nisam video ovako brutalnu presudu. Sud je na osnovu izjave lažnog svedoka praktično osudio Ivanovića za prisustvo na mestu navodnih zločina, što ne može biti dovoljno za presudu - rekao je Vlajić.

On je ocenio da je lider Građanske inicijative SDP osuđen za ono za šta nije ni bio optužen kao i da je u postupku protiv Ivanovića povređena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

- Kazna Ivanoviću nije prestroga već nepravična, zato mi ne tražimo milost već pravdu - kazao je Vlajić podsetivši da se Oliver Ivanović već 27 meseci nalazi u pritvoru i da će ostati u sudskom pritvoru do presude Apelacionog suda.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora zbog navodnog učestvovanju u ratnom zločinu nad albanskim civilima 1999. i 2000. godine na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.