Đurić: Za Srbiju nema važnije teme od formiranja ZSO

Izvor: Studio B, 16.Jun.2015, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Za Srbiju nema važnije teme od formiranja ZSO

Za Srbiju nema važnije teme od formiranja Zajednice srpskih opstina koja treba da ima političku težinu, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je novinarima u Briselu, gde su u toku razgovori o ZSO, rekao da je srpska delegacija iznela ključne elemente i principe kako vidi osnivanje te zajednice i istakao "da je šteta što u razgovorima nema direktno predstavnika Srba sa KiM".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni, za nas od ovoga nema važnije teme. Mi znamo za šta se borimo, ZSO treba da ima, kako je to (Ketrin) Ešton govorila, političku težinu, političke zube i ništa manje od toga ne može da zadovolji srpski narod i srpsku zajednicu na KiM", rekao je Đurić.

U Briselu je danas nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština, a juče prvog dana, nakon 15. časovnih pregovora o telekomunikacijama nije postignut dogovor u vezi ključnih pitanja.

Dijalog o telekomunikacijama će na tehničkom nivou biti nastavljen u ponedeljak, 22. juna, dan uoci sastanka premijera u Briselu.

Đurić je rekao juče da će delegacija Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom nastojati da postigne dogovor o telekomunikacijama i drugim pitanjima, a pre svega, trudiće se da zaštiti državne i nacionalne interese.

 

Kosovo bez Srbije ne može da dobije pozivni broj

 

Đurić je rekao i da Kosovo i Metohija bez Srbije ne može da dobije pozivni broj i upozorio da Priština iznošenjem neistina pokušava da isprovocira prekid dijaloga sa Beogradom.

"Bez Srbije ne može da bude postignut dogovor o telekomunikacijama i pozivni broj za Kosovo, ako i bude dogovoren, može da bude isključivo u vlasništvu Srbije", rekao je Đurić.

On je naveo i da nema govora da Kosovu, uz posredstvo Austrije, bude dodeljen pozivni telefonski broj.

''Nema govora o tome da direktno Kosovo bude vlasnik bilo kakvog pozivnog broja, to nije moguće po međunarodnom pravu, po pravilnicima same organizacije za telekomunikacije'', rekao je Đurić dodajući da je učešće Austrije pominjano u kontekstu slanja ''nekakvog pisma o namerama Međunarodnoj uniji za telekomunikacije".

Kako je rekao, u razgovorima su približeni stavovi o tarifi, jer je važno da lokalni pozivi budu zadržani, ali da ništa drugo nije dogovoreno i sve je otvoreno za diskusiju.

Đurić je upozorio da Priština stalnim iznošenjem neistina o sadržaju razgovora pokušava da isprovocira prekid dijaloga i da je zbog toga srpska strana uložila oštar protest kod posrednika u razgovorima i zatražila da ''to stave pod kontrolu''.

''Ako Edita Tahiri ili bilo ko iz Prištine misli da može bez saglasnosti Srbije da dođe do pozivnog broja, pozivam ih da to odmah urade. Onda nam ovi razgovori, ako je tačno to što oni tvrde, nisu ni potrebni, neka sami zatraže pozivni broj, pa će možda i da ga dobiju jednog dana, a možda ni tada'', rekao je Đurić.

On je naveo da bez Srbije ne može da bude postignut dogovor o telekomunikacijama i da pozivni broj, ako i bude dogovoren, može da bude isključivo u vlasništvu Srbije.''Međunarodna telekomunikaciona unija ne prepoznaje Kosovo kao posebnu teritoriju van Srbije, nego kao deo nje i jasno je da bi samo Srbija za svoje potrebe mogla da uzme još jedan broj'', rekao je Đurić i dodao:

''Druga strana će morati dobro da se potrudi da nas ubedi da nađemo interes da uzmemo za sebe još jeda pozivni broj, čiji ćemo mi biti vlasnici i kojim ćemo raspolagati''.

Đurić je ponovio da su juče 15 sati trajali razgovori o tome da se osnuje kompanija koja bi obavljala poslove fiksne i mobilne telefonije, čiji bi osnivač bio ''Telekom Srbija'' i koja bi bila potpuno legalno licencirana za rad na teritoriji Kosova i Metohiju.

''Trudimo se da krčimo put Srbije kroz lavirint teških pregovora, ali to nije uvek lako u situaciji kada imate drugu stranu, Prištinu, koja neprekidno govori i ponavlja niz neistina o čemu se i na koji način razgovara iza ovih vrata. Ponovo čujemo nešto što ne mogu da nazovem na bilo koji drugi način osim lažima'', rekao je Đurić.

Razgovori o telekomunikacijama vođeni su juče u Briselu.

Beogradska delegacija, koju predvodi Đurić, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu učestvuje u razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

U cetvrtak, 18. juna, predstavnici Beograda i Prištine razgovaraće o pitanjima energetike.

U tim razgovorima, pored Đurića učestvovuju direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još bez dogovora o telekomunikacijama

Izvor: RTS, 16.Jun.2015

Ni nakon petnaestočasovnih pregovora o telekomunikacijama, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, nije postignut dogovor u vezi sa svim pitanjama, a postignut je visok stepen saglasnosti po pitanju tarifa, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. ...

Nastavak na RTS...

BEZ DOGOVORA: Beograd i Priština nisu postigli saglasnost o telekomunikacijama!

Izvor: Kurir, 16.Jun.2015

BRISEL - Nakon 15. časovnih pregovora o telekomunikacijama u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine nije postignut dogovor u vezi ključnih pitanja, rečeno je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju...Razgovori su završeni oko jedan sat posle ponoći, a dijalog o telekomunikacijama će na tehničkom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.