Đurić: Unutrašnji dijalog u interesu potomstva

Izvor: RTS, 15.Avg.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Unutrašnji dijalog u interesu potomstva

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić kaže da će modaliteti rešavanja kosovskog pitanja imati posledice po čitav srpski narod i sve građane, zbog čega je, tvrdi, prirodno da svi društveni segmenti treba da budu uključeni u traženje odgovora na važna pitanja.
Đurić je u intervjuu Jedinstvu rekao da svi društveni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << segmenti treba da daju doprinos u davanju odgovora na pitanja kao što su "šta je to što mi kao kolektiv želimo", "šta smo u mogućnosti da dobijemo", "čega smo spremni da se odreknemo da bismo dobili ono što želimo".

"Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 70 odsto građana smatra da nam je takav unutrašnji dijalog potreban, dok samo 14 odsto smatra da to nije tema za razgovor. Još jednom se ispostavilo da je predsednik Aleksandar Vučić veoma dobro osetio puls nacije, a oni koji ne žele da daju doprinos tom dijalogu neka razmisle da li treba da ostanu gluvi na želje najmanje 70 odsto svojih sugrađana", ocenio je Đurić.
Đurić je uveren da najmanje što ova generacija političara treba da uradi za potomstvo jeste da odgovori na pitanje "šta je to što vaš narod želi", ali tako da odgovor bude jasan i nedvosmislen, utemeljen na stvarnim željama građana.
Kao pozitivan pomak Đurić vidi to što su, kako kaže, mladi počeli da izlaze iz apatije i da o nacionalnim pitanjima razmišljaju na zreo i odgovoran način. 
"Nijedno društvo suočeno sa izazovima poput onih koje mi imamo ne može da te izazove prevaziđe ako ne koristi elan i kreativni potencijal mladih generacija. Albanci na Kosovu i Metohiji i oni koji sponzorišu njihov takozvani državotvorni projekat to veoma dobro znaju", napomenuo je Đurić.
Upitan da li veruje da će se politička kriza u Prištini, a koja vodi ka novim izborima, produbiti ili se nazire rešenje, Đurić navodi da su srpski poslanici na KiM, uz podršku svoje države, zauzeli stav da će biti deo rešenja, a ne deo problema u našoj južnoj pokrajini.
Drugo važno stanovište, koje su takođe zauzeli uz podršku države Srbije, jeste da treba da čekaju i da ne srljaju u bilo kakve postizborne aranžmane. 
"Mislim da je ta pozicija i poštena i društveno odgovorna", rekao je Đurić, ocenivši da su Srbi danas na KiM politička snaga koja se ne može ignorisati, a da Srpska lista zahvaljujući realnoj političkoj snazi ima mogućnost i da nameće svoju političku volju i teme za političku diskusiju u pokrajini.
A kad je reč o ishodu političke krize i Prišitni, kaže da ona zavisi isključivo od ozbiljnosti i dovitljivosti albanskih političkih aktera, ali i želje međunarodne zajednice da se ta situacija prevaziđe. 
Srpski predstavnici, s druge strane, kako kaže, pre svega moraju da se nametnu kao čvrst i ozbiljan politički kolektiv, spreman da se nepokolebljivo bori za svoje interese. 
Preduslovi za to, dodaje, stvoreni su izvanrednim izbornim rezultatom Srpske liste koja je dobila toliku podršku zato što su njene predizborne poruke bile jasne, hrabre i rezolutne, i od njih ne treba odstupati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.