Đurić: Priština ne utiče na pregovore Srbije

Izvor: RTS, 22.Jun.2014, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Priština ne utiče na pregovore Srbije

Vlada Srbije će istrajati na zaštiti interesa srpskog naroda i na mirnom rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić. Priština neće ni na koji način uticati na početak pregovora o poglavlju 35, rekao je Đurić gostujući na RTS-u.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je tokom prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa zvaničnicima u Briselu, obišao Srbe u nekoliko enklava i boravio u Kosovskoj Mirtrovici posle uklanjanja barikada kada je na mostu postavljen improvizovani park.

Đurić se u Briselu satao sa predstavnicima Evropske komisije i razgovarao o tome kako oni vide buduće razgovore o poglavlju 35. Ono što je bitno, prema rečima Đurića je da početak pregovora o tom poglavlju neće biti uslovljen potezima Prištine.

Kada je reč o Briselskom sporazumu Đurić kaže da su za nas suštinski važni oni delovi koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Sada dolazi na dnevni red ono što je za nas suštinski važno - a to su članovi četiri, pet i šest Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština i ostvarenje mnogih bitnih nadležnosti i mi ćemo u narednom periodu raditi na tome", poručio je Đurić.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju je oštro kritikovao poteze Kosovske agencije za privatizaciju. 

"Kosovska agencija za privatizaciju i njeno delovanje pokušava da otuđi glavne zgrade i preduzeća u mestima gde žive Srbi. Neregularnim privatizacijama, poput hotela "Junior" u Štpcu gde su smešteni Srbi proterani iz drugih mesta na Kosovu i Metohiji, direktno se ugrožava njihov opstanak", rekao je Đurić.

Poručio je i da Srbija u vezi sa tim koristi sve instrumente koje ima na raspolaganju.  

Đurić je naveo i da će predstavnici Srpske liste iskoristiti sva sredstva da pokrenu pitanja raspodele mandata u skupštini Kosova.

"Mislim da generalno, učešćem u tom političkom procesu, naša zajednica dobija na snazi. Sada je samo bitno da svi budemo sabrani i jedinstveni i okupljeni i da budemo 'tvrd orah', jer samo takvi možemo da se izborimo da ta zajednica srpskih opština ima dovoljnu političku snagu", poručio je Đurić.

Barikade na mostu u Kosovskoj Mitrovici uklonjena je prošle nedelje. Neposredno posle toga Marko Đurić je bio na mestu bivših barikada.

"Gradonačelnik Severne Mitrovice je pozvao gradonačelnika Južne Mitrovice da se sretnu na mostu. Sada imamo park na sredini mosta i to je poruka da se prevaziđu strahovi i nepoverenje", rekao je Marko Đurić gostujući na RTS-u.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Blagojević: Procena štete 9. jula

Izvor: RTS, 22.Jun.2014

Konačna procena štete od poplava, koja će uključiti i mere prevencije od te elementarne nepogode, biće završena 9. jula, kaže za RTS direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević...Obnova oštećenih kuća počeće u julu, a trebalo bi da bude završena do...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.