Đurić: Priština je želela da izazove ratni požar VIDEO

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Priština je želela da izazove ratni požar VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su prištinske vlasti poslednjim potezima želele da izazovu "ratni požar".

Đurić je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da Srbija poziva EU i kompletnu međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Prištinu.

“Pozivamo ih da vrate poštovanje prava, poštovanje sprazuma i da ih zaustavi sa puta dalje eskalacije problema. Srbija i Srbi su reagovali mirno, iako je potpuno jasno da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delovanje Prištine imalo za cilj da Srbe dovede u nemoguć položaj koji bi značio proterivanje Srba sa Kosova i Metohije. Sa druge strane namera Prištine je izazivanje ratnog požara na KiM“, rekao je Đurić.

Naglasio je da Srbija ne želi nikakav sukob, a da je potpuno jasno da Priština želi da izazove upravo to.

“Srbija zove međunarodnu zajednicu da reaguje, mi nećemo činiti nikakve dalje korake, osim mirnih protesta koje Srbi ovih dana vrše na KiM“, naveo je Đurić.

Dodaje da će Srbi da nastave da poštuju Briselski sporazum i da će se Srbi vratiti u kosovske institucije čim Priština ukine svoje “diskriminatorske mere“.

“Nećemo dati Prištini izgovor za nasilje i iživljavanje“, poručio je on.

Rekao je da je njegova poruka Srbima na KiM da je ceo srpski narod solidaran uz njih i da razumemo njihovu borbu za opstanak i ostanak na ognjištima, da se bore za svoje parče hleba, pravo da žive kao ljudi dostojan život.

Ocenio je da je mirnim protestima pokazana snaga, odlučnost, da se mudro borimo za ostvarivanje naših ciljeva.

Đurić je kazao da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da slušaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da ne žure sa daljim koracima, sa napuštanjem institucijama.

“Sačekaćemo neki dan hoće li biti daljih koraka međunarodne zajednice, a do tada ćemo biti mirni i jedinstveni. Nećemo dati Prištini izgovor za nasilje i iživljavanje“, naglasio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.