Đurić: O granici nema razgovora

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: O granici nema razgovora

Mi ne pregovaramo sa Prištinom kao nezavisnom državom, za nas su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je istakao da nikada neće biti razgovora o demarkaciji granice, jer granica između Srbije i Kosova ne postoji, postoji administrativna linija koja je nametnuta.

Đurić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, rekao da izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovske ministarke Edite Tahiri, da "demarkacija granice sa Srbijom" bude uključena u dijalog Beograda i Prištine, ne bi trebalo komentarisati, zato što besmislena i uvredljiva i data sa ciljem da izazove dodatne konflikte, mržnju i probleme, a da je svrha dijaloga rešavanje problema.

Izjavu Tahiri nazvao je "trapavim nadmudrivanjem", kada umesto da se ide ka pronalaženju rešenja, u Prištini svakog dana razmišljaju kako će da ubodu i provociraju Beograd i Srbe na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući spor Beograda i Prištine koji zaustavio transport nafte iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju i obratno, Đurić je ocenio da Priština i to koristi kako bi pokušala da ojača svoje argumente da je reč o nezavisnoj državi.

On objašnjava da je ADR sertifikat koji moraju da poseduju prevoznici koji prevoze naftu i opasne materije izdaje jedino ovlašćena agencija UN.

"Kako Kosovo nije članica UN, kosovska transportna preduzeća ne mogu da dobiju taj dokument i, umesto toga, pokušavaju da bilateralnim sporazumom sa Srbijom isposluju on što ne mogu da dobiju u UN budući da nisu priznati kao država", objasnio je Đurić.

Dadao je da je Prištini ponuđen isti model koji važi za Sloveniju i Hrvatsku, ali da je ona to odbila, insistirajući da u Srbiji mora da važi dokument sličan ADR, koji kosovski transporteri probavljaju, kako tvrdi Đurić, u jednom restoranu u Prištini.

Reč je o prevozu opasnih materija, nafte i gasa, i cisterne da bi putovale moraju da ispunjavaju određene standarde, rekao je Đurić i ocenio da Priština hoće da Beograd natera da prizna "neke njihove sertifikate i da tako naprave presedan za prijem u različita tela Ujedinjenih nacija".

Đurić je rekao da on, ali ni predsednik i premijer Srbije, nisu dobili poziv na inauguraciju Hašima Tačija za predsednika Kosova, kao i da da ni srpski poslanici u kosovskom parlamentu, koji su davanjem kvoruma za sednicu omogućili izbor Tačija za predsednika, neće prisustvovati tom činu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.