Đurić: O Kosovu kao o najvažnijem pitanju

Izvor: Studio B, 02.Avg.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: O Kosovu kao o najvažnijem pitanju

Marko Đurić je, za televiziju Most iz Zvečana, rekao da u pronalaženje rešenja za Kosmet moraju da se uključe svi koji imaju nešto da kažu o tome.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da najviše državno rukovodstvo o Kosovu razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da nađe najbolje rešenje koje će građanima omogućiti "ne samo opstanak nego i snaženje".

"Srbija mora da otvori širok i ozbiljan dijalog u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dugoročnoj strategiji o Kosovu. U tom dijalogu moraju da učestvuju najumnije glave, uključujući i Akademiju nauka, slobodnomisleće ljude, predstavnike crkve, univerziteta i sve koji imaju nešto da kažu o ovom problemu", rekao je Đurić.

Đurić je, povodom formiranja vlade u Prištini, naglasio da je važno da Srbi uzmu učešće u tom procesu kako bi što više poluga uticaja držali u svojim rukama.

"Kada su izbori održavani, mi smo jasno rekli da to nisu bili izbori na kojima se biralo između različitih stranaka, već su to bili izbori na kojima smo se borili i donekle uspeli da stvorimo političke preduslove da imamo više uticaja kao Srbija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Povodom izjave kosovskog premijera Hašima Tačija da vlada u Prištini može biti formirana bez liste "Srpska", Đurić je rekao da to politički nije realno i da je "suprotno demokratskim standardima i principima koji moraju da postoje u južnoj srpskoj pokrajini", a i suprotno važećim zakonima i u suprotnosti s normalizacijom odnosa Srba i Albanaca na Kosmetu.

Predstavnicima međunarodne zajednice poručio je da "ništa što ugrožava osećaj sigurnosti srpskog naroda u Severnoj Kosovskoj Mitrovici nije prihvatljivo kao rešenje".

"Beograd ne razmišlja ni teorijski da prihvati rešenje koje ne bi zadovoljilo brige građana vezane za glavni most na Ibru. U Briselu smo se dogovorili da se ništa u vezi s 'Parkom mira' ne menja, on stoji i stajaće i dalje na mostu i ništa bez saglasnosti i pristanka građana Severne Mitrovice neće biti rađeno", naglasio je Đurić.

Naveo je i da postoji bojazan da bi brzina evropskih integracija Srbije mogla da zavisi od političkih dešavanja na Kosovu.

"Zbog toga smo tražili uveravanja od predstavnika Evropske komisije da to tako neće biti. Rekli su nam da, koliko je do njih, oni u svojim izveštajima neće meriti, na primer sprovođenje Briselskog sporazuma kroz elemente koje Priština nije sprovela, a kako će se ponašati zemlje članice, to samo one znaju", rekao je Marko Đurić.

 

Kfor značajan za normalizaciju odnosa

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je Kosovo i Metohiju, gde se sastao sa glavnim komandantom Kfora, italijanskim generalom Salvatoreom Farinom.

Njih dvojica su se saglasili da Kfor ima izuzetan značaj u procesu dalje saradnje Beograda, Prištine i međunarodne zajednice na normalizaciji odnosa i bezbednosti i sigurnosti građana u pokrajini, prenosi Tanjug.

Zaključili su i da je neophodno nastaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima na Kosovu i Metohiji koji bi rezultirao prihvatljivim rešenjima za sve strane i odsustvom jednostranih reakcija, saopštila je Kancelarija za KiM.

Đurić je tokom današnje posete pokrajini razgovarao i sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije o svakodnevim životnim problemima srpske zajednice i aktuelnim kosovskometohijskim pitanjima.

Direktor Kancelarije za KiM je u selu Jagnjenica, između Zvečana i Zubinog Potoka, obišao i povratnika Pera Spasojevića, koji se nedavno vratio iz Kraljeva na svoje imanje na Kosovu i Metohiji, gde živi u improvizovanoj baraci i održava i obrađuje zemlju, navodi se u saopštenju.

Đurić je tom prilikom istakao rešenost Kancelarije za KiM, ali i Vlade Srbije da se pitanju povratka posveti prioritetna pažnja u narednom periodu i podsetio da je trenutno u izradi sveobuhvatan plan za povratak raseljenih lica.

"Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uskoro će predstaviti plan za povratak na KiM i konkretnim rešenjima i aktivnostima pozvati i ohrabriti raseljene da se vrate u pokrajinu, i tamo ostanu i opstanu", najavio je Đurić.

Srbija će, kako je dodao, svojim građanima omogućiti zaokružen sistem podrške za normalne, pre svega, ekonomske i bezbednosne uslove za život na Kosovu i Metohiji.

Đurić je obećao da će Kancelarija za KiM učiniti sve da omogući da povratnik Pero Spasojević ima novu kuću i sve uslove da i unuku Ivonu i celu porodicu vrati iz Kraljeva na svoje imanje, navodi se u saopštenju.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.