Đurić: Novo Brdo nikad neće biti kosovarski spomenik, zastava tzv. Kosova uklonjena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" spomenik, zastava tzv. Kosova uklonjena

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić navodi da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM.

"Novo Brdo je u srednjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija", navodi Đurić u saopštenju dostavljenom medijima.

Đurić kaže i da oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo "kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope".

"Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora", navodi Đurić.

Poručuje da Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik i dodaje da "nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće - možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava".

Kosovska zastava uklonjena

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović izjavio je danas da je zastava tzv. Kosova uklonjena sa srednjovekovne tvrđave.

"Mi smo bili jutros bili na licu mesta, videli smo da je sve sklonjeno kao da ništa nije bilo, ni zastave, niti je ikog bilo, razgovarali smo o ovom slučaju i sa pripadnicima policijske službe", naveo je Ivanović za RTK 2.

Kaže da niko nije obavestio ovu lokalnu samoupravu o postavljanju zastave i da su za ceo slučaj saznali iz medija.

"Nismo bili uopšte obavešteni da je postavljena, već smo preko medija saznali da se tamo nešto dešava, to je bilo u poslepodnevnim časovima. Niko nas nije obavestio, niti ministarstva, niti nevladine organizacije, i radnici opštine nisu znali šta se dešava", istakao je predsednik opštine Novo Brdo.

U nedostatku svog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas isticanje zastave samoproglašenog Kosova na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi na Novom Brdu, navodeći da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja" ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine.

"Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta", navodi se u saopštenju ministarstva. Ohrabruju, navode, uzurpatore iz takozvane "prištinske vlasti" da nastave da se brukaju pred čestitim delom albanske javnosti i pred celim svetom, jer time samo pomažu Srbiji čiji su, podsećaju, sastavni deo koji je u stanju prolazne političke zablude.

Protest Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska oštro je danas protestovala zbog nedavnog neovlašćenog služenja rimokatoličke mise na temeljima drevnog sabornog hrama Sv. Nikole i postavljanja političkih obeležja tzv. Kosova na srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni.

Eparhija protestuje i zbog organizovanja javnih skupova i drugih aktivnosti u cilju promovisanja srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim menom "Artana".

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu Eparhije raško prizrenske, se ukazuje da je reč o sedištu novobrdskih pravoslavnih mitropolita i glavnog pravoslavnog srpskog hrama u ovom srednjovekovnom gradu.

S obzirom na brojna kršenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, Eparhija zahteva hitno sazivanje sednice Saveta za sprovođenje i nadgledanje (ŠN), kao i hitan prekid svih nezakonitih i provokativnih aktivnosti na lokaciji srednjovekovnog grada Novo Brdo do daljnjeg.

Navodi se da ponašanje kosovskih institucija i rimokatoličke biskupije direktno narušava međuetničke i međuverske odnose i predstavlja flagrantan primer zloupotrebe kulturne baštine od posebnog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i njenih verskih objekata u jeftine političke svrhe.

Ističe se da će se Eparhija raško-prizrenska povodom ovih provokacija kosovskih institucija na lokaciji srednjovekovnog grada Novog Brda obratiti međunarodnim predstavnicima u Prištini, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama za zaštitu verskih prava i kulturnog nasleđa i tražiti adekvatnu reakciju i dodatnu institucionalnu i bezbednosnu zaštitu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.