Đurić: Nastojaćemo da postignemo napredak u razgovorima

Izvor: Studio B, 15.Jun.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Nastojaćemo da postignemo napredak u razgovorima

Delegacija Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom nastojaće da postigne dogovor o telekomunikacijama i drugim pitanjima, a pre svega trudiće se da zaštiti državne i nacionalne interese, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đ

"Ključna pitanja su kako će biti korišićen i ko će dodeliti pozivni broj, ko će biti vlasnik pozivnog broja ako bude dodeljen, kako će nova kompanija funkcionisati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << hoće li u punoj meri biti licencirana i kako će izgledati tarife", rekao je Đurić Tanjugu u pauzi tehničkih razgovora u Briselu.

Đurić je objasnio da je osnovnim sporazumom o telekomunikacijama definisano da telefonske tarife na Kosovu i Metohiji treba da ostanu na nivou lokalnih poziva jer za nas to i jesu lokalni pozivi.

"Sada je potrebno da se stvore pravne garancije da će operateri, odnosno kompanije koje funkcionišu u Srbiji i Kosovu i Metohiji, kao delu Srbije, imati međusobne sporazume koji će to da omoguće", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, delegacija je došla u Brisel potpuno rešena da, ako je to ikako moguće, ostvari dalju normalizaciju u sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama.

Razgovori su, naveo je Đurić, teški, pod velikim opterećem, u kontinuitetu se devet sati razgovara o telekomunikacija, a sutra se očekuju razgovori o Zajednici srpskih opština i narednih dana o svim ostalim temama.

Đurić kaže da briselski domaćini zaista daju sve od sebe da se danas ostvari napredak.

"Voleo bih da mogu da kažem da je to u svakom trenutku i sa prištinskom stranom, ali verujem da ima prostora da napredak ostvarimo. Nastavićemo, borićemo se za to da ostavrimo što je moguće bolje rezultate i da napredujemo u normalizaciji odnosa jer je to jedino što može da zadovolji interese i Beograda i Prištine", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbima na Kosovu i Metohiji potrebni su izvesnost i kvalitetni sporazuma i neće se štedeti vreme ni energija da se takvi sporazumi postignu.

U delegaciji sa Đurićem su i direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, direktor RATEL-a Milan Janković i predstavnici ministarstava.

Beogradska delegacija, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Đurić, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine od danas do 18. juna u Briselu učestvuje u razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Đurić: Za Srbiju najvažnije formiranje ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2015, 03:42

Za Srbiju nema važnije teme od formiranja Zajednice srpskih opština koja treba da ima političku težinu, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...On je novinarima u Briselu, gde su u toku razgovori o ZSO, rekao da je srpska delegacija iznela ključne elemente i principe...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.