Đurić: Međunarodna zajednica da zaštiti manastir

Izvor: Blic, 12.Okt.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Međunarodna zajednica da zaštiti manastir

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić oštro je osudio današnje ispisivanje grafita na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja u Visokim Dečanima i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme neophodne mere kako bi se manastir zaštitio.

"Grafiti uznemiravajuće sadržine, na imanju srpske svetinje, koja je pod zaštitom UNESKA, izazivaju veliku zabrinutost. Tražimo da međunarodna zajednica ove pretnje shvati veoma ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Đurić je zatražio da Kfor odmah pojača vojnu zaštitu oko manastira, a da se osobe odgovorne za ispisivanje grafita "što pre identifikuju i privedu pravdi".

"Srbija će učiniti sve da se zaštiti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji, srpske crkve i srpski manastiri i da se stane na put uznemiravanju i zastrašivanju Srba na Kosmetu. Jer, poruke poput ovih, koje su se danas pojavile na pomoćnim zgradama manastirskog zdanja, svakako su unele dodatni strah i zebnju kod srpskog stanovništva u Pokrajini", poručio je Đurić.

On je podsetio da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, da je bratstvu manastira više puta prećeno, a da su na kapiji manastira već ispisivani grafiti sa porukama takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.