Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Maj.2016, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: KiM nije na kulturnoj periferiji Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je otvarajući 52. festival profesionalnih pozorišta "Joakim Vujić" sinoć u Gračanici, da Kosovo i Metohija nije na kulturnoj periferiji Srbije.

Prema njegovoj oceni ovaj festival pokazuje da je Kosovo i Metohija, u kulturnom smislu, u središtu Srbije i okupljalište srpske kulture i srpske duhovnosti.

"Joakim Vujić, pa i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Branislav Nušič bili bi srećni da vide ovde u Gračanici okupljene srpske pozorišne umetnike.Zato smo i mi večeras srećni i radosni zbog toga što srpska kultura, njena baklja, svetli i osvetljava put ovde u Gračanici", rekao je Đurić.

On je kazao da od srca želi svim učesnicima i gostima festivala da u narednim danima pronađu deo "izgubljene, otete duše srpskog naroda", koja je u drugim delovima Srbije možda više u senci nego na Kosovu i Metohiji.

Direktor Bitef Teatra, Miloš Latinović rekao je da festival baca "veliku senku pod kojom su i svi prisutni" na festivalu u Gračanici.

"Mislim da večerašnja svetkovina u Gračanici ima poseban značaj za sve nas i za sve ove ljude koje smo okupili ovde pozorišnim poslom. Imam izuzetnu čast da budem večeras deo ove velike priče",rekao je Latinović.

Nakon svečanog otvaranja festivala, glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, izveo je predstavu "Revizor" Nikolaja Gogolja, u režiji Maurisia Farea.

Publika je izvođače ove predstave, čija je premijera nedavno igrana u Gračanici, ponovo pozdravila gromoglasnim, dugotrajnim aplauzom.

Pored Đurića i Latinovića otvaranju festivala prisustvovali su ministar pravde Srbije Nikola Selaković, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i drugi lokalni zvaničnici.

U narednih sedam dana u glavnom programu festivala "Od klasike do rijalitija" biće prikazano sedam predstava, koje će se boriti za glavnu nagradu.

U specijalnom delu manifestacije "Devijacija pojedinca" biće prikazane četiri predstave, koje će, takođe, biti takmičarskog karaktera, a jedna predstava biće u revijalnom programu.

Selektor festivala je Milena Bogavac, a okrugle stolove kritike nakon svake predstave vodiće pozorišni kritičar RTS-a Slobodan Savić.

Prema stvarnosti koju živimo predstava je blaga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Srbije Marko Đurić ocenio je da su vremena toliko surova, da je predstava "Revizor", koja je sinoć otvorila festival "Joakim Vujić" u Gračanici, blaga prema stvarnosti koju živimo.

Kako je rekao za agenciju Beta, u predstavi je pronašao dosta sličnosti sa stvarnim živtom i paralela sa odnosima između različitih društvenih grupa, političara, lokalne i centralne vlasti.

"Teatar apsurda koji živimo videli smo na daskama pozorišta u Gračanici", rekao je Đurić komentarišući sinoćnju predstavu.

On je rekao da mu se veoma dopala ta predstava, kao i atmosfera na otvaranju festivala.

"Video sam kod domaćih i gostijućih glumaca entuzijazam. Mislim da je to dobar znak da ljudi veruju u pozorište na Kosovu i Metohiji", ocenio je Đurić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.