Đurić: Bez plaćanja dažbina za osiguranje od 12. avgusta

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Bez plaćanja dažbina za osiguranje od 12. avgusta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se Vlada Srbije izborila da građani na Kosovu i Metohiji budu oslobođeni obaveze plaćanja dažbina za osiguranje vozila na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije.
U Briselu je danas dogovoreno da sprovođenje memoranduma o osiguranju vozila počne 12. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosno u ponoć u noći između narednog utorka i srede, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prenosi Tanjug.

Đurić je ocenio da je time načinjen mali, ali značajan pomak u pravcu osetnog poboljšanja kvaliteta života građana.
"Ovaj naizgled mali korak u tom procesu je od velikog značaja za sve žitelje pokrajine, koji će u budućnosti moći da putuju ne samo jeftinije, već i dostojanstvenije. Građani će moći da prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u oba pravca bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje, ali i bez frustracija zbog često kilometrima dugih redova na administrativnim prelazima", naveo je Đurić.
Postizanje dogovora po jednom možda politički nedalekosežnom, ali za građane važnom praktičnom životnom pitanju, trebalo bi da bude model za buduću praksu u dijalogu Beograda i Prištine, smatra Đurić.
Pokazalo se, naveo je on, da je do obostrano prihvatljivog rešenja moguće doći kada na obe strane postoji dobra vera i kada nema pokušaja političke zloupotrebe i oglušivanja o princip statusne neutralnosti dijaloga.
Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić pozdravio je dogovor u Briselu istakavši da je reč o vesti koja je među građanima na Kosovu primljena kao jedna od boljih u poslednje vreme.
Podsetivši da su upravo građani svih ovih godina imali finasijske izdatke zbog ovog pitanja koje nije bilo rešeno, Jevtić je izrazio uverenje da neće doći do ponovnog odlaganja onoga što je dogovoreno u Briselu.
"Ovaj dogovor će pomoći i neće biti samo finasijska olakšica za građane, nego će svakako biti od pomoći da se smanje gužve na prelazima. Očekujemo da narednih dana iz Kancelarije EU dobijemo tačnu definiciju na koji način će biti implementiran sporazum", rekao je Jevtić.
Prema njegovim rečima, ovo je bitno upravo zato da bi građani na Kosovu razumeli šta je dogovoreno u Briselu, osim one prve i najvažnije činjenice da više neće biti visokih taksi.
Treba da znamo kako će se ubuduće ovaj dogovor implementirati, rekao je Jevtić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.