Denio: Lopta je u dvorištu Srbije

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denio: Lopta je u dvorištu Srbije

Beograd -- Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio pozvao je Prištinu da hitno saopšti na koji način namerava da obezbedi široku autonomiju za sever Kosova.

"Pozivamo Prištinu da brzo i jasno saopšti na koji način namerava da obezbedi široku autonomiju za sever Kosova, i to ne samo na deklarativan način, već da navede konkretne mere kako bi sve svi građani Kosova osećali bezbednije, kako bi olakšala integraciju celokupnog stanovništva", rekao je ambasador Denio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To je prvi ovakav poziv koji je francuski ambasador u Srbiji uputio vlastima u Prištini. Denio je u intervjuu Tanjugu ocenio da predlog predsednika Srbije Borisa Tadića "u četiri tačke" može da otvori put ka pronalaženju trajnog rešenja za pitanje Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova.

"Sa interesovanjem smo primili predlog predsednika Tadića, poznat kao 'četiri tačke', kojim se traži sprovođenje decentralizacije, garancija za Srbe u enklavama, status protektorata za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene svetinje i rešavanje pitanja imovine", rekao je Denio.

"Smatramo da u tome postoje elementi koji mogu da omoguće pronalaženje trajnog i čvrstog rešenja za Kosovo. Naravno, prema našem shvatanju, reč je o elementima koji podrazumevaju poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je francuski ambasador.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, francuski ambasador je ocenio da je on doneo konkretna rešenja za mnoga pitanja koja se tiču svakodnevnog života ljudi, otvorio "kanal za komunikaciju" dveju strana, doprineo početku normalizacije odnosa i jačanju evropskih perspektiva.

Denio je pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog na konstruktivan i pragmatičan način i postignu dogovore, posebno kada je reč o učešća Kosova u regionalnim organizacijama.

Francuski ambasador se osvrnuo i na nedavne proteste pripadnika pokreta "Samoopredeljenje", istakavši da su oni bili "neprijatno iznenađenje" i pozvavši kosovske vlasti da poštuju dogovor o slobodi kretanja.

"Bili smo prilično neprijatno iznenađeni demonstracijama poslednjih dana, koje nimalo nisu u duhu onoga što EU čini kako bi obezbedila slobodu kretanja", rekao je Denio, podsećajući da sloboda kretanja ljudi i robe čini deo "aki kominotera" (zajedničkih dostignuća EU).

Francuski ambasador je pozvao i Srbiju da "iskoristi sav svoj uticaj kako bi bila uspostavljena sloboda kretanja na severu Kosova i da učini sve kako bi bili sprovedeni svi postignuti dogovori", posebno onaj o integrisanom upravljanju prelazima i saradnji sa Euleksom.

Ambasador je, takođe, izrazio uverenje da Srbija može da ispuni uslove i dobije status kandidata za članstvo u EU u martu, ali je napomenuo da to zavisi od same Srbije.

Prema njegovom mišljenju, na decembaraskom sastanku Evropskog saveta ostvaren je realan napredak na putu ka kandidaturi Srbije pošto je postignut konsenzus svih država članica o minimalnom spisku neophodnih uslova za to.

"Lopta je u dvorištu Srbije" i nema nikakvog razloga da, čim budu ispunjeni uslovi, Srbija ne dobije status kandidata, ocenio je on.

Govoreći o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske, Denio je ocenio da je za manje od godinu dana postignut veliki napredak i da njegovo mišljenje deli i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković, s kojim je nedavno razgovarao.

Bataković i ja smo razmotrili sprovođenje strateškog partnerstva, potpisanog u aprilu prošle godine, a nedavno stupilo na snagu, i bili smo zadovoljni jer smo konstatovali da je za manje od godinu dana urađen veliki posao, rekao je Denio.

"Napredovali smo na skoro svim poljima koja obuhvata taj sporazum, bilo da je reč o saradnji u domenu obrazovanja, odbrane, evrointegracija ili, ono što je najvažnije, na izgradnji metroa", dodao je francuski ambasador.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.