Demokrate i posle izbora na vlasti bez naprednjaka

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate i posle izbora na vlasti bez naprednjaka

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković očekuje da će vladajuća koalicija voditi zemlju i nakon narednih izbora, da će DS i buduću koaliciju formirati bez učešća najveće opozicione stranke, a da se za Kosovo, osim dijalogom, mora tražiti i razvojno rešenje koje će Srbima omogućiti da bolje i sigurnije tamo žive.

"Čvrsto stojim na stavu da će ova ili slična koalicija nastaviti dalje da vodi zemlju", izjavio je Cvetković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Premijer je dodao da ne može da zamisli situaciju da koalicija koja je sada na vlasti to ne bude i posle narednih izbora i to ne samo gledajući rezultate istraživanja rejtinga stranaka, nego, kako je naveo, pre svega na osnovu programa i činjenice ko sa čime izlazi na naredne izbore.

Upitan da komentariše izjave, uglavnom diplomatskih, predstavnika nekih značajnih međunarodnih institucija, ali i država članica EU - da bi za stabilnost Srbije najbolja bila koalicija dve najjače stranke, DS i SNS - Cvetković je izjavio da je u tome saglasan sa već saopštenim stavom Demokratske stranke.

"To je stav na osnovu kojeg očekujemo da će biti dovoljno prostora da se formira koalicija bez učešća najveće opozicione stranke, prevashodno zbog toga što ne vidim šta to ona novo nudi u svom programu, niti kako bi to doprinelo boljitku za obične građane", rekao je Cvetković.

Prema njegovom mišljenju, glavna mera stabilnosti u jednoj zemlji u suštini je trajanje mandata.

"Ako svakih godinu, dve imate izbore, znači da ne postoji politička nestabilnost. Onog trenutka kad uđete u regularni ritam da svaka izabrana vlada prođe svoj mandat, pa zatim i druga, time šaljete pozitivan signal političke stabilnosti", kazao je Cvetković.

"Zato očekujem i želim da i naredna vlada, koja god bude, takođe ima pun mandat", poručio je Cvetković.

Naravno, dodao je, da je kod koalicionih vlada problem ucenjivački potencijal posebno manjih stranaka, ali, s druge strane, takve vlade nastaju voljom građana i volja građana će biti presudna i na narednim izborima.

"Najbolje bi bilo da neko izađe s nekom idejom, dobije poverenje preko 50 odsto građana i onda ima puni mandat. Kako to obično nije slučaj, nastaju koalicije, ali o tome će i ovog puta odlučiti građani, zavisno od toga kako oni gledaju na stvari, a ne pod uticajem sugestija sa strane", rekao je Cvetković, koji očekuje da izbori budu raspisani za manje od tri meseca.

Upitan koliko ga brine činjenica da su građani od 2009. sve nezadovoljniji svojim standardom, šansama za zaposlenje, jednostavno besperspektivnošću, Cvetković je rekao da ga, naravno, to brine, da je odgovornost, ali ne i krivica za to na vladi.

" Odgovornost da, zato što smo na tim mestima, ali situacija je slična širom bližeg i daljeg okruženja. Nije to specifikum Srbije, to je opšta situacija, a pri tome mislim da smo u periodu kada će mnoge druge države ući u još turbulentniju situaciju od one koja je kod nas", izjavio je premijer.

Na pitanje šta država čini kad građani upravo njene poteze doživljavaju kao razočarenje, kao u slučaju dugogodišnjeg neplaćanja poreza i doprinosa uprkos propisima koji poslodavce obavezuju na to, Cvetković je odgovorio:

"U toj oblasti doneti su mnogo propisi, ali kad krenete s njihovom primenom suočite se s nizom tužnih slučajeva. Ako imate nekoga ko krši zakon, a takvih je mnogo, drakonska primena zakona izaziva društveno negativne efekte. Zbog toga smo došli na ideju da to sistemski rešimo", najavio je Cvetković.

On je objasnio da je načinjen model, odnosno softver pomoću kojeg će moći da se kontroliše ko plaća, a ko izbegava da uplaćuje doprinose, da će sistem primenjivati banke koje odluče da isplaćuju zarade, a da će glavni kontrolor biti poreska uprava.

Ne želeći da komentariše izjave pojedinih predstavnika opozicije, ali i vladajuće strukture da je Srbija odustala od politike i Kosovo i EU, Cvetković je podsetio da je vlada na čijem je čelu formirana iz koalicije koja je preuzela od građana određena očekivanja u momentu kad su oni glasali, čime je praktično od građana dobila i mandat upravo za takvu politiku.

"Taj mandat podrazumevao je strateško opredeljenje za EU, što znači i više demokratije i bolji život... ali i dostojanstvo i odbranu teritorijalnog integriteta. Naravno, bilo je još opredeljenja, ali ova dva su bila ključna i to je mandat koji će biti proveren na izborima koje ćemo imati za nekoliko meseci", naveo je Cvetković.

"I onda će narod dati mandat koji će obeležiti politiku u narednom periodu. Mi ne možemo pre nego što smo završili mandat da menjamo svoj politički program koji nam je poveren, prosto to je nemoguće", odgovorio je Cvetković na pitanje ima li dileme oko politike "I Kosovo i EU".

Premijer je istakao i da će Kosovo i evropske integracije biti i dalje važni poslovi za aktuelnu vladu, a na pitanje da li vladine uredbe kojima se omogućava sprovođenje u delo dogovora iz Brisela znače prečicu do statusa kandidata ili vode priznanju nezavisnosti Kosova, odgovorio je da nas to ni u kom slučaju ne približava priznavanju nezavisnosti, a što se EU tiče, kako je rekao, "na njima je da to procene".

Demokrate i posle izbora na vlasti bez naprednjaka ali i bez demokrata.

Slatka je vlast i fotelja Cvetkovicu a privilegije

sto imas to i da ne spominjem, i ti bi jos da vladas

abas te briga za narod, ali pazi da te taj narod ne

otera sa te tvoje fotelje sram

da te bude.Narod ne zaboravlja vase lazi .

Prvo, SNS nije nikakva "najveca opoziciona stranka", koliko znam oni nisu ucestvovali ni na jednim parlamentarnim izborima. U parlamentu sede upravo zahvaljujucu Borisu Tadicu, odnosno njihovim zajednickim gazdama iz Brisela i Vasingtona, kao neuspeli pokusaj da se unisti jedna velika rodoljubiva stranka.

Srbija na sledecim izborima ima referendum, da li ce da dovede evrofanatike u bilo kom agregatnom stanju ( sns, ds, sps, urs, spo, lsv, ldp, g17+.....) i time izvrsi samoubistvo i naroda i drzave, ili ce da odabere da opstane i prezivi ( SRS, DSS, DVERI, NASI...)

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.