Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demilitarizacija vlade Kosova

19.12.2014. -

Zaniljmivo je da Mustafa još dok je bio u opoziciji, obećao je da će u slučaju dolaska na vlast pozvati Tačija i njegove saradnike na krivičnu odgovornost zbog organizovanog kriminala i korupcije.

Pola godine posle izbora na Kosovu je formirana vlada. Na njeno čelo stao je bivši gradonačelnik Prištine, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa. Zaniljmivo je da Mustafa još dok je bio u opoziciji, obećao je da će u slučaju dolaska na vlast pozvati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Tačija i njegove saradnike na krivičnu odgovornost zbog organizovanog kriminala i korupcije.

Verovatno će novom premijeru biti zanimljivo iskustvo iz sredine 2000-ih, kada je predsednik jedne od oblasnih administracija Ukrajine obećao da će se podvrgnuti obrezivanju ako Jušćenko pobedi na predsedničkim izborima. Obećanje je ispunio. A Mustafa nije. Hašim Tači je sebi izdejstvovao mesto potpredsednika vlade, stao je na čelo MIP-a, a posle 2016. godine će postati predsednik, što u prinicipu treba da mu garantuje dug i srećan imunitet od bilo kakvih istraga vezanih za ratne zločine.

2014. godine činilo se da Tači neće izdržati vatru kritike. Bivši saradnik Ramuš Haradinaj ga je optuživao za to što Kosovom šetaju talibani. Mladi političari su ga grdili zbog „staljinizma“ i tiranije. Samoopredeljenje zbog poslušnosti prema Beogradu i čak su smislili formulu – Beograd naređuje, Tači gradi. Ipak analitičar iz Beograda Dragan Janjić smatra da je upravo Hašim Tači glavni pobednik šestomesečne trke za novom vladom.

- Mislim da je za njega vrlo važno bilo što, po mojoj proceni, i dalje ima podršku SAD. Drugo, postojali su izgledi da tri stranke, koje su njegovi oponenti naprave blok i da naprave novu vladu. To se nije dogodilo, oni nisu našli način da se dogovore, bilo zbog ličnih sujeta, bilo zbog druge vrste političkih razlika, tako da pred Tačijem je ostao prostor da on bude odlučujući faktor u formiranju Vlade. Premijer je svakako vrlo uticajan, ali mislim da Tači kao šef najveće stranke i kao čovek koji uživa međunarodnu podršku i dalje ostaje najuticajniji političar na Kosovu.

U novoj vladi Kosova se primećuje izvesna demilitarizacija, tačnije naglo smanjenje ljudi koji su bili umešani u terorističke grupacije 90-ih. Pored Tačija, može se istaći novi predsednik parlamenta Kadri Veselji, ranije ugledni član OVK i bivši šef specijalnih službi Kosova. Ali Beograd verovatno u prvom redu zanima ko će odgovarati za pregovore. A to je Edita Tahiri – istoričar „genocida koji je na Kosovu izvršila Srbija“.

U novoj vladi Kosova Srbi su dobili tri ministarstva, pri tome različite stranke su uspele da se pomalo posvađaju za mesta pod suncem pod izgovorom „bolje ću braniti interese svog naroda“. Svojevremeno kosovski politikolog Ilir Deda je govorio da su Srbi u Tačijevoj vladi „lutke u rukama Prištine“. Da li će se promeniti situacija za vreme Ise Mustafe? – pitali smo Dragana Janjića.

- Naravno da će Vlada nastojati da ima odlučujući uticaj na ono što govore i rade kosovski Srbi unutar vlasti. To je i razlog zašto se Beograd u jednom trenutku opredelio da podstakne Srbe da se uključuju u vlast da bi kroz to i Beograd mogao da ima uticaj. Sami kosovski Srbi kao izolovana grupa ne mogu da ozbiljno utiču na situaciju i moraju da se oslanjaju ili na Beograd ili na Prištinu ili da prave kombinaciju.

Na kraju da istaknemo da Isa Mustafa planira da stavi akcenat na ekonomski razvoj i borbu protiv korupcije. U krajnjoj liniji u prvim izjavama nema uobičajenih za Kosovo podizanja plata od sto odsto i brze evrointegracije. Ranije su mnogi kosovski političari delovali po principu koji je postao parola jednog ruskog poslenika koji se kandidovao za Dumu: Nama će sve uraditi Evropa, tamo samo treba da dospemo.

On nije dospeo. Ni u Dumu, ni u Evropu.

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/Visar Kryeziu    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.