Dan suzavaca u kosovskom parlamentu: Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan suzavaca u kosovskom parlamentu: Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Poslanici kosovske skupštine izglasali su sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Za tu odluku glasalo je 80 poslanika dok je 11 bilo protiv, prenosi RTK.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi čestitao je poslanicima na donošenju ove odluke.

Kosovski premijer Hašim Tači takođe je čestitao poslanicima na usvajanju demarkacije, dodajući da je sada lopta u dvorištu Evropske komisije da preduzme korake kako bi se prekinula izolacija Kosova.

Ramuš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Haradinaj tim povodom je na Tviteru napisao da Kosovo ostaje verno vladavini zakona i odao priznanje poslanicima koji su izglasali tu odluku. Takođe očekuje da će EU učiniti ono što je obećala i ukinuti vozni režim građanima Kosova.

Pljušte suzavci u parlamentu Kosova, američki ambasador bi da vidi Srpsku listu da glasa za demarkaciju?!

U nastavku vanredne sednice nešto posle 17 časova, u kosovskom parlamentu je aktiviran četvrti po redu suzavac.

Suzavac je aktiviran nakon što su se poslanici vratili sa gotovo jednosatne pauze.

Suzavac je, kako prenosi koha.net aktivirao poslanik opozicionog Samoopredeljenja Valon Ramadani.

U skupštinske prostorije se ponovo vratio američki ambasador Greg Delavi, koji je ranije osudio današnju blokadu usvajanja sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi ponovo je danas izrazio razočaranje ponašanjem opozicionog Samoopredeljenja, čiji poslanici su aktivirali i četvrti put suzavac u kosovskoj parlamentu, poručivši da bi voleo da vidi da poslanici Srpske liste glasaju za demarkaciju.

Vanredna sednica parlamenta prekinuta je četvrti put, nakon čega se Delavi ponovo pojavio u zgradi skupštine, gde je rekao da nasilje nije izraz demokratije.

"Veoma sam razočaran što pokret Samoopredeljenje koristi nasilje kako bi sprečio demokratiju. Nadam se da će se poslanici vratiti u skupštini da glasaju za demarkaciju. Takođe bih želeo da poslanici Srpske liste glasaju za sporazum koji je jasno u njihovom najboljem interesu. Kosovo mora napredovati ", rekao je američki diplomata.

Inače, Delavi je više puta tokom današnjeg dana boravio u skupštinskom zdanju.

Nešto posle 17 sati, po povratku poslanika sa jednosatne pauze, u kosovskom parlamentu je četvrti put danas aktiviran suzavac.

Ovog puta je to učinio poslanik Samoopredeljenja Valon Ramadani, čiji pokret poručuje da neće odustati od blokade parlamenta jer je, kažu, onemogućavanje ratifikacije demarkacije njihova obaveza.

Oni optužuju predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da je protivzakonito naložio hapšenje pet poslanika njihovog pokreta.

U toku je još jedna sednica skupštinskog predsedništva, koje bi trebalo da odluči o daljem radu parlamenta.

Juče započeta vanredna sednica parlamenta, na čijem dnevnom redu je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom, počela je danas oko podneva.

Današnji nastavak sednice usledio je nakon jučerašnje devetočasovne rasprave o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan pre gotovo tri godine u Beču.

Predstavnici vladajuće većine uvereni su da će taj sporazum danas biti ratifikovan.

Samoopredeljenje je i u prošlom sazivu parlamenta onemogućilo ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji bacanjem suzavca, s tim što su tada na istoj strani bili sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji su se takođe žestoko protivili potvrđivanju Sporazuma koji je potpisan još pre dve i po godine u Beču.

Samoopredeljenje ostalo na sednici sa 6 od 19 poslanika, sedam uhapšeno, šest isključeno

Nakon četvrtog aktiviranja suzavca u sali kosovske skupštine, policija je saopštila da je uhapsila sedam poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje, dok je šest isključeno iz daljeg rada skupštine.

Tako će ovaj pokret u nastavku sednice od ukupno 19 poslanika biti zastupljen samo sa šest.

U daljem radu će učestvovati Aljbin Kurti, Glauk Konjufca, Albulena Hadžju, Redžep Seljimi, Adem Mikulovci i Saranda Bogujevci.

Poslanica Samoopredeljenja Albulena Hadžiju, koja je i član skupštinskog predsedništva, zatražila je da predsednik parlamenta Kadri Veselji odmah podnese ostavku, zbog nezakonitog privođenja poslanika tog pokreta.

"Za nas je neprihvatljivo da Kadri Veselji bude predsednik Skupštine, bio je predugo na tom mestu i treba da se povuče jer ne zaslužuje da vodi parlament, jer ne možemo da izdržimo čoveka koji nas stalno vređa", rekla je Hadžiju, preneo je portal Koha.net.

Skupštinsko obezbeđenje i pripadnici policije "prečešljali" su svaki centimetar tražeći suzavac, a svi poslanici su detaljno pretreseni.

Inače, kosovska policija je potvrdila da je privela i tri osobe osumnjičene da su kamenjem razbijale prozore na zgradi parlamenta.

Osumnjičeni su, kako se navodi, lomili prozore da bi ih potom ukrali.

Incidenti se nižu, pritisci ne prestaju

Uprkos velikim pritiscima međunarodnih predstavnika i predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom mora danas biti ratifikovan, parlament je i dalje u blokadi, a incidenti se nižu.

Han pozvao kosovske lidere da preuzmu odgovornost

Evropski komesar Johanes Han oštro je danas osudio upotrebu suzavca u kosovskom parlamentu i poručio da takvom ponašanju nema mesta u demokratiji.

"U ovom važnom danu kosovski lideri bi trebalo da preuzmu odgovornost i glasaju za sporazum o demarkaciji. Njihovim građanima će to značiti korak ka viznoj liberalizaciji koja je na vidiku", napisao je Han na Tviteru.

To će, naveo je, omogućiti da se budući politički život fokusira na druge važne reforme koje su poželjne i građanima potrebne, a pomoći će državi da postigne napredak u svojoj evropskoj orijentaciji.

Nakon drugog aktiviranja suzavca u skupštinskoj sali, poslanik Samoopredejenja Sali Ziba se sukobio sa obezbeđenjem, koje je pokušalo da ga izbaci iz parlamenta, dok se on opirao.

Kako je prenela KTV, Liburn Ali, takođe, poslanik Samoopredeljenja, navodno je viđen blizu mesta gde sede poslanici vladajuće DPK i ABK, gde je, kako se navodi, u rukama imao neke kartice mada nije bilo jasno koja mu je namera, mada se pominjalo da je reč o glasačkim karticama poslanika.

U međuvremenu, reagovao je i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Held, poručivši da suzavac nije instrument političke diskusije.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova saopštila je da se sastala sa liderom opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, izrazivši zabrinutost zbog aktiviranja suzavca u parlamentu.

Dodala da je šokirana onim što se dogodilo, te da Kurti nije pružio nikakvo objašnjenje niti odgovor kada je od njega zatražila da se prekine sa suzavcem.

Tači:Demarkacija mora biti usvojena danas

Kosovski predsednik Hašim Tači, osudio je današnje, kako je rekao, nasilje suzavcem u parlamentu, ocenivši da se time svetu šalje loša slika o Kosovu.

Zbog glasa za demarkaciju, odložio put kod bolesnog sina

Poslanik Partije za integraciju Aškalija, Hetem Arifi, zbog današnjeg planiranog glasanja o demarkaciji u kosovskom parlamentu, odložio je put za Dizeldorf, gde mu se sin nalazi na lečenju.

Da je Arifi kojim slučajem otputovao u Nemačku, vladajuća većina bi izgubila, inače, teško namaknutu dvotrećinsku većinu neophodnu za ratifikaciju demarkaciju.

Arifi je saopštio da je imao rezervisanu kartu Priština-Dizeldorf za 17 sati, ali da nije otputovao, jer je glasanje o demarkaciji sa Crnom Gorom više puta odlagano zbog aktiviranja suzavca u kosovskom parlamentu.

On je naveo da je svrha njegovog putovanja bila namera da bude uz sina, koji je u Dizeldorfu podvrgnut medicinskom tretmanu, ali je ipak odlučio da bude, kako kaže, lojalan svojim biračima, preneo je portal Gazeta Ekspres.

Tači je na Fejsbuku pozvao poslanike da nastave sa radom, uprkos, kako je naveo, opasnim taktikama protivnika liberalizacije viza.

"Demarkacija mora biti usvojena danas, To je ono što građani Kosova očekuju, bez obzira na partiju ili etničku pripadnost ", napisao je Tači.

Dodao je da demarkacija znači slobodno kretanje za sve građane Kosova.

"Dovoljno smo izgubili tri godine lažnim izgovorima, koji Kosovo drže u izolaciji. Sada je trenutak istine i akcije. Odluka poslanika da ratifikuju sporazum je volja građana koji žele da prihvate evropske vrednosti. Ne dopustite nikome da vas onemogući, a pogotovo ne onima koji žele da Kosovo zadrže u izolaciji i dalje od evropskih vrednosti", napisao je Tači.

Delavi osudio bacanje suzavca, traži ratifikaciju demarkacije

Američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, osudio je aktiviranje suzavca, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu.

Delavi je na tviteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju.

Delavi i šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova, ponovo su se sastali sa Veseljijem.

U trenutku dok je prolazila skupštinskim holom, Apostolova je na trenutak zastala i porazgovarala sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

Nije, međutim, poznato o čemu su oni razgovarali, kao ni o čemu su ona i američki ambasador razgovarali sa Veseljijem.

Veselji se rano jutros sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i Apostolovom, koje je uveravao da će "drama" sa Sporazumom o demarkaciji danas biti okončana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.