Dan pobede nad fašizmom obeležen u Kosovskoj Mitorvici

Izvor: BKTV News, 09.Maj.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan pobede nad fašizmom obeležen u Kosovskoj Mitorvici

Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas u Kosovskoj Mitrovici, a centralna svečanost održana je ispred spomenika Knezu Lazaru u ovom gradu.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, obraćajući se okupljenim gradanima, podsetio je na tragediju koja je zadesila Evropu pojavom fašizma i istakao da je pobeda, koje se prisećamo na današnji dan, veličanstvena.

"Srpski narod je u Drugom svetskom ratu, zajedno sa našim sugrađanima Jevrejima i Romima, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bio na spisku za istrebljenje, postao je žrtva genocida, masovnog istrebljenja i svoje postojanje danas duguje svom otporu i onima koji su pobedi nad zlom dali najveci doprinos i platili najveću cenu. Zato se danas uz srpske trobojke ovde viore i trobojke bratskog ruskog naroda", poručio je Kozarev.

Kozarev je zapitao da li je pobeda nad fašizmom bila potpuna i trajna, da li je zlo poraženo ili se pritajilo.

"Kako se mogu nazvati režimi koji, uprkos bolnom iskustvu Drugog svetskog rata, propagiraju velike, etnički čiste nacionalne države koje bi trebalo da nastanu otimanjem tudih teritorija, nudeći potpuno iste državotvorne koncepte kakve su svojevremeno definisali njihovi fašistički prethodnici. Ne treba oklevati onda kada je stvari potrebno nazvati pravim imenom, jer ko zatvara oči pred eskalacijom šovinizma i fašizma jeste na neki nacin pomagac fašističke ideje", istakao je on.

“Danas odavde poručujemo celom svetu da nema dobrih i loših ideologija mržnje, niti šovinizma koji se može pravdati višim političkim interesima. Niko svome narodu ne cini dobro želeći zlo drugom narodu i Balkan je pun grobova koji nas podsećaju na tu činjenicu", naglasio je Kozarev.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić izjavio je da danas čitav srpski, ruski narod i slobodna Evropa obeležavaju dan slobode a da je reč sloboda ona koju Srbi na KiM najviše vole i cene.

“Srpski narod odlučan je da se bori za opstanak i to ce uspeti uz jedinstvo koje je potrebno. Sećamo se onih predaka koji su dali živote za nas. Neka mir bude trajan i večan", poručio je Spirić.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Kosovskoj Mitrovici organizovano je niz aktivnosti od javnog školskog časa posvećenog ovom datumu u O.Š. "Sveti Sava", preko odavanja pošte palim borcima u NOB-u do otvaranja izložbe fotografija iz Drugog svetskog rata, u pešačkoj zoni u glavnoj gradskoj ulici.

Na video bimu u Kosovskoj Mitrovici građani su mogli da prate direktan prenos Parade pobede iz Moskve kao i prenos centralne svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom u Nikincima.

Polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda obeležen Dan pobede!

Proslavi Dana pobede u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su i rektor Prištinskog univerziteta Srećko Milačić, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave, predstavnici SUBNOR-a i gradani.

U programu je učestvovao Niški simfonijski orkestar.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.