Da li je Crkva napisala memorandum

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Crkva napisala memorandum

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej: Pismo nije poteklo od Sinoda

Iz Srpske pravoslavne crkve poriču autentičnost pisma pod nazivom „Memorandum SPC o Kosovu”, kojim Sinod SPC navodno od državnog vrha traži da odbije predlog o upravljanju prelazima na severu Kosova. Patrijarh Irinej izjavio je da ovo pismo, oko kojeg se juče podigla velika prašina, nije poteklo iz SPC. Upitan da li je upoznat ko je autor i ko je medijima poslao sporno pismo u kome se u osam tačaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kritikuje državna politika prema Kosovu i Metohiji i Crkva na grub način ograđuje od nje, poglavar SPC je kazao da ne zna. Prema Fonetu, on je rekao da su Crkva, ali i on kao patrijarh iskazali ranije svoj stav o događajima na KiM i politici koja se sprovodi kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini.

I portparol SPC vladika bački Irinej osporio je autentičnost tog pisma. On je izjavio da Crkva nikakav ultimatum ili memorandum nije uputila državnom vrhu, te da dokument kojim se Crkva obratila vodećim ljudima zemlje nije namenjen javnosti. „Sinod se obratio i pismeno i usmeno rukovodstvu Srbije, ali to je nešto sasvim drugo – taj dokument postoji, ali nije namenjen javnosti”, rekao je vladika bački Irinej. Prema njegovim rečima, ne postoji bilo kakav oblik sukoba SPC i države zbog Kosova i Metohije ili zbog bilo kojeg drugog pitanja.

Osporeno pismo o kojem, kako prenosi Tanjug, piše beogradski „Nedeljnik”, opisano je kao najoštrije u istoriji SPC i sastoji se od osam tačaka.

Najpre se ukazuje na neophodno poštovanje Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN na osnovu koje je Srbija postala i do danas ostala celovita članica UN i postavlja pitanje da li se može i sme prinuditi Vlada Srbije da prihvati „integrisano” ili bilo kakvo drugo postavljanje granica unutar Srbije čime se gazi Ustav države i ugrožava njena celovitost bez saglasnosti skupštine.

Navodi se da Crkva od vlade i skupštine očekuje da umesto prihvatanja „integrisanog upravljanja granicom” preispita sve dogovore prethodne vlade o „prelazima” koji nisu potvrđeni u parlamentu.

Dužnost sadašnjih državnih organa Srbije je da se pre bilo kakvih drugih razgovora i dogovora zahteva od međunarodne zajednice: omogućavanje povratka hiljada prognanih, obnova porušenih stotinu i više hramova i hiljade domova, donošenje zakona o restituciji društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji, (raspravi) o kaubojskom bespravnom zaposedanju „Bondstila”, srpske zemlje i rudnog blaga na Kosovu. Neophodno je prethodno ispitati sve zločine na Kosovu i Metohiji, kao i vađenje organa za koje niko nije odgovarao i ne odgovara.

Povodom oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zatim nekadašnjem lideru OVK-a Ramušu Haradinaju, ali i presudama kojima su Srbi, učesnici građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u tom istom sudu osuđeni na hiljade godina zatvora, ukazuje se da sve to potvrđuje da se „integrisanim upravljanjem administrativnih prelaza” prema Kosovu samo priprema predviđeno rasparčavanje Srbije, u pravcu Preševa, Stare Raške, Vojvodine...

I najzad, ali, kako se navodi, nimalo beznačajno je da onima koji sprovode korak po korak stvaranje nezavisnog Kosova, nije svejedno koja vlast u Srbiji će to aminovati. „Zato taj „vruć krompir” samorazaranja, utrapljuju, ne „svojim” evroslinavcima nego onima koje je narod izabrao zbog njihovog nacionalnog opredeljenja, navodi se u pismu koje objavljuje „Nedeljnik”, a prenosi Tanjug.

Iz SPC su ranije u nekoliko navrata iznosili svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem. Pre petnaestak dana, patrijarh je, u pauzi svečanosti povodom Dana Srpske akademije nauka i umetnosti, izjavio da će Crkva nastaviti da pomaže državi u odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i to da Kosovo ne treba samo braniti, već da ga treba i odbraniti. Na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, patrijarh je nedavno rekao da treba prihvatiti poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko nas prihvataju onakve kakvi jesmo, sa našom svetom zemljom, kulturom, verom i jezikom, jer prostorno jesmo u Evropi, ali ukoliko će nas uslovljavati Kosovom nećemo prihvatiti takav poziv.

„Ako treba da se odreknemo i odričemo, hvala im na pozivu, ostaćemo da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina”, rekao je poglavar SPC.

U intervjuu za „Nedeljnik”, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odgovarajući na pitanje kako Crkva gleda na uvođenje takozvanih integrisanih prelaza, rekao je: „Integrisani administrativni prelazi nisu ništa drugo do još jedan korak ka zaokruživanju granice takozvanog nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz nedara Srbije. Sve je to plod agresije NATO na jednu suverenu zemlju započete bombardovanjem Srbije i Crne Gore, uz podršku terorističkoj grupaciji kosovskih Albanaca, nastavljene etničkim čišćenjem, rušenjem stotina pravoslavnih hramova, hiljada domova, zaposedanjem ’Bondstilom’ kosovske zemlje i drugog rudnog blaga”.

B. Čpajak

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.