DSS i SRS napustili sednicu

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i SRS napustili sednicu

Beograd -- Poslanici DSS i SRS napustili su sednicu Skupštine Srbije, pošto im predsedavajuća Gordana Čomić nije dozvolila da govore o krizi na severu Kosova i Metohije.

Na današnjoj sednici raspravljalo se o zakonskim rešenjima iz oblasti energetike.

Petorici poslanika SRS Čomićeva je izrekla i opomene zbog kršenja Poslovnika o radu skupštine, jer su pokušali da govore o trenutnoj situaciji na Kosovu.

Šef poslanika DSS Miloš Aligrudić zamerio je Čomićevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na načinu na koji vodi sednicu, rekavši da nije adekvatan i da je "situacija u kojoj Albanci već drugi put pokušavaju da zauzmu administrativni prelaz Brnjak teška i da je zato besmisleno razgovarati o zakonu o energetici".

Aligrudić je apelovao da se prekine sednica i sazove nova, na kojoj bi se raspravljalo o tom problemu.

Specijalna jedinica Kosovske policije je, jednostranom odlukom privremenih vlasti u Prištini, kasno sinoć upućena ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, preko kojih vode magistralni pravci sa Kosova i Metohije ka Raškoj i Novom Pazaru, što je izazvalo revolt srpskog stanovništva i blokade puteva na severu pokrajine.

Protestima Srba i pravovremenom reakcijom vlasti Srbije protekle noći je zaustavljen prvi ozbiljan pokušaj privremene administracije u Prištini da uspostavi kontrolu nad severom pokrajine, odnosno nad čitavom teritorijom Kosova i Metohije, nenajavljenim razmeštanjem specijalnih snaga Kosovske policije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje na severu.

SRS: Tadić hitno da zakaže sednicu SB UN

Srpska radikalna stranka zatražila je da Vlada Srbije i predsednik BorisTadić insistiraju na hitnom zakazivanju sednice Saveta bezbednosti UN povodom događaja na Kosovu.

Poslanik SRS Aleksandar Martinović rekao je novinarima u Skupštini da, ako se to ne desi, SRS izražavaju bojazan da će se ponoviti događaji iz marta 2004. godine kada su kosovski Srbi bili izloženi napadima Albanaca.

On je rekao da su poslanici SRS napustili današnju sednicu parlamenta, jer je, kako je naveo, "nečovečno i suprotno Ustavu i Poslovniku" da se raspravlja o energetici dok su Srbima na Kosovu ugroženi životi.

Martinović je rekao da su poslanici SRS pokušali da ukažu ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću, koji je prisustvovao sednici, na težinu situacije na Kosovu, ali da predsedavajuća Gordana Čomić nije dozvolila da se koristi, kako je rekao, "zabranjena reč" za predsednika Srbije Tadića - Kosovo i Metohija.

Prema Martinovićevim rečima, SRS traži zakazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi bila razmotrena bezbednosna situacija na Kosovu i na kojoj bi parlament doneo zaključke.

On je naveo da je jasno da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom bila izgovor Evropskoj uniji i NATO-u da Srbiji ispostavi konačan uslov za pristupanje Evropskoj uniji, a to je da se "odrekne Kosova".

"Skupština nema drugi zadatak nego da raspravlja o Kosovu, da se opredeli ko su nam prijatelji, a ko nam nije prijatelj. Da prekinemo tu priču da je EU naš prijatelj i da se (parlament) izjasni o strateškom partnerstvu sa Rusijom", rekao je Martinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.