DSS: Na Kosovu ne žive kriminalci

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Na Kosovu ne žive kriminalci

Beograd -- DS i LDP podržale formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje načina trošenja budžetskog novca na KiM 2000-12, dok DSS smatra da je takvo radno telo nepotrebno.

DSS, naime, predlaže da se time bave policija i sudovi.

Inače, poslanici republičkog parlamenta završili su debatu o formiranju Anketnog odbora o kontroli trošenja budžetskog novca na Kosovu i Metohiji.

Poslanik DSS sa Kosova Marko Jakšić kazao je da ta stranka nije za formiranje tog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnog tela i zbog toga što je u toku žestoka borba za očuvanje Kosova i Metohije. DSS, prema njegovim rečima, ne beži od te teme i raduje se što će Anketni odbor utvrditi jasnu i čistu istinu.

“Cilj ovog predloga je da se građanima ogadi Kosovo, da im se kaže da se ne treba boriti za Kosovo i da im se poruči da tamo žive kriminalci”, rekao je Jakšić, koji je mišljenja da treba formirati anketni odbor o tome kako se finansiraju pojedini mediji, a pre svega “oni koji forsiraju stvaranje nezavisnog Kosova i Metohije”.

Predstavnici DSS će, kako je najavio, učestvovati u radu Anketnog odbora, iako smatra da nema potrebe za njegovim formiranjem i da tim pitanjem treba da se bave policija i sudovi.

Ko diže ton u parlamentu

Debatu o Anketnom odboru u parlamentu obeležila je i rasprava poslanika DS i DSS oko tona obraćanja. Naime, Stefanoviću je zasmetao ton kojim se Jakšić obratio tokom rasprave. "Ovo je bilo 20 minuta torture", rekao je on.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, na čiji se predlog raspravlja o toj temi, objasnio je da je predlog o tome formalno podneo pošto je Odbor izglasao da treba da bude formiran Anketni odbor.

“Nisam podlegao pritisku javnosti i nekih medija. Pod svakodvnevnim sam pritiskom Srba sa Kosova i Metohiji koji me bombarduju informacijama i dokumentacijom o nenamenskom trošenju budžetskog novca. Formiranje Anketnog odbora je najbolji način za utvrđivanje istine”, istakao je Drecun.

Poslanik SPS Dejan Radenković rekao je da ispitivanje trošenja budžetskih sredstava je veliki interes za Srbe na Kosovu, iako je naveo da možda nije najbolji trenutak da se na tu temu sada raspravlja.

"Ako ništa, onda će Anketni odbor pomoći da nadležni organi dobiju informacije i pokrenu postupke. Zloupotrebe ne treba da se posmatraju selektivno, ni stranački. Ko god da je zloupotrebio novac namenjen narodu na Kosovu on nije običan lopov i za njega ne treba da važi obična kazna, već dvostruka, jer je time ugrozio i nacionalne interese i opstanak Srba", napomenuo je Radenković.

On je napomenuo i da nikome na čast ne treba da služi da "puni svoje džepove pod plaštom patriotizma".

Šef poslanika DS Borislav Stefanović mišljenja je da Skupština Srbije mora formirati taj anketni odbor, budući da je u obavezi da uradi nešto po tom pitanju, pošto su je građani birali i da vrši nadzor nad javnim finansijama.

"Bilo je paušalnih stavova gde i kako ide novac na Kosovo i ko će to razlučiti, da li možda sudstvo ili tužilaštvo, kada ne znamo da li će suda biti u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Stefanović i objasnio da on, kao inicijator te ideje, nije podneo formalni predlog, jer je na to bio dužan Odbor za Kosovo i Metohiju.

"Tamo anđela nema i nikog ko se nije uprljao. Vezuje ih bratstvo i jedinstvo u krađi iz bilo koje stranke da su", ocenio je on i naglasio da na čelo tog radnog tela mora biti neko iz opozicije, kako se izbor predsednika tog tela ne bi pretvorio u poslovicu "dao kozi da čuva kupus".

Njegov stranački kolega i ministar za Kosovo i Metohiju u prethodnoj vladi Goran Bogdanović kazao je da je važno da se anketnim odborom "stavi tačka na percepciju o nezakonitom trošenju novca na KIM".

Poslanik LDP Zoran Ostojić rekao je da su poreski obveznici kroz budžet prethodnih godina godišnje plaćali 500 miliona evra sve ono što funkcioniše kao ostatak države Srbije na Kosovu i Metohiji.

“I to tako kroz 13 godina. Svi smo svedoci da je svašta bilo sa tim novcem i ne samo novcem za Kosovo. Patriotizam je da se ne kradu narodne pare, ni na Kosovu, ni u Valjevu”, istakao je Ostojić i napomenuo da priča o pljački i nenamenskom trošenju sredstava ne treba da se brani patriotizmom.

Anketni odbor bio bi dužan da zadatak izvrši u roku od 120 dana od konstituisanja i da Skupštini Srbije podnese izveštaj sa predlogom mera.

Zadatak tog tela bio bi, pored ostalog, da sagleda stanje u oblasti trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, da utvrdi način trošenja tih sredstava, da li su ona namenski trošena i da li su svima bila pod jednakim uslovima dostupna, uz poseban osvrt na podzakonske akte i kriterijume za raspodelu tih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastructure, lokalne samouprave, telekomunikacija…

Poslanici će sutra "pretresati" amandmane na set pravosudnih zakona, među kojima je i "Marijin zakon", čije je donošenje inicirao Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje devojčice Marije koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.