DSS: Kriju uspostavljanje granice

Izvor: B92, 12.Nov.2012, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Kriju uspostavljanje granice

Beograd -- Funkcioner Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenjuje da je u toku "ubrzani proces uspostavljanja čvrste granice između Srbije i Kosova".

On smatra da će se primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) "ispoštovati teritorijalni integritet Kosova".

Proces se, kaže, odvija pred našim očima, ali je javnom mnjenju "stavljen povez preko očiju" i ubrzano se radi da primena sporazuma o prelazima počne polovinom decembra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Čitavu priču Samardžić vidi kao "zamajavanje i kupovinu vremena" dok se ne uspostave "čvrste granice između Srbije i Kosova".

"Vidimo da sve ide ubrzanim tokom, šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević, prema našim informacijama, ove sedmice ide u Brisel radi detalja sprovođenja tehničkog protokola. Posao će se, sudeći prema svemu, brzo završiti i poenta je da će na taj način Srbija i Kosovo uspostvaiti granice", naglasio je Samaržić na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima, treba otvoreno reći, a ne, kako kaže, "krivotvoriti" priču o izvršnoj funkciji Euleksa koja se, zapravo, ne razlikuje od one koja mu je namenjena planom Martija Ahtisarija.

"Imamo priliku da čujemo da na prelazima neće biti carinici, već poreznici. Istina je da će biti carinici i ne treba bacati prašinu u lice stanovništvu. Javno mnjenje u Beogradu je smireno, ali je drugačija situacija na Kosovu. Sa ovakvim upsostavljanjem granica uznemirava ih budućnost u kojoj će se morati obraćati institucijama u Prištini. Možda preduzmu neke akcije", upozorava Samardžić.

Važno je, prema njegovom mišljenju, da se čitav proces zaustavi, ali on kaže da nije siguran da je to više moguće.

"Na terenu će se uspostvaiti ovaj pilot projekat koji će posle, definitivno, postati prava granica. Vlada ubrzano radi na primeni sporazuma, platforme još nema i sada vidimo da ona nije ni potrebna jer više nema smisla. Niti bi nešto promenila ni u formalnom, niti u suštinskom pogledu", navodi funkcioner DSS-a.

Samardžić ocenjuje da je sve ovo pokazatelj da je Ahtisartijev dokument "živ i merodavan" za Evropsku uniju, a sada i za Vladu Srbije.

"Jedino što vlada nagoveštava, a što nije deo Ahtisarijevog plana, je autonomija za četiri srpske opštine severno od Ibra. Moguće je da je to iskorak oz Ahtisarijevog plana, ali bi to bila autonomija u okviru države Kosovo", zaključak je Samardžića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uspostavlja se granica između Srbije i Kosova

Izvor: RTS, 12.Nov.2012

U toku je ubrzani proces uspostavljanja granice između Srbije i Kosova, izjavio je funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić, dodajući da će se primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ispoštovati se teritorijalni integritet Kosova...Funkcioner Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.