DOGOVOR SA BILEROM PRED SRBIMA SA SEVERA KIM

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVOR SA BILEROM PRED SRBIMA SA SEVERA KIM

ZVEČAN - Sastanak predstavnika Vlade Srbije i predsednika srpskih opština na severu Kosova u Zvečanu je završen.

Sastanak je trajao dva sata.

Šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović su sagovornicima predstavili okvirni dogovor postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Prema nacrtu sporazuma postignutom tokom razgovora sa nemačkim generalom juče u bazi Kfora u Leposaviću, predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Kfor zadrži kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak do sredine septembra, a ako bude potrebno i druže.

Takođe, blokade će sa puteva biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova nakon provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Stefanoviće je juče za Tanjug izjavio da je dogovor o okončanju krize na severu Kosova moguć, dok je kosovska vlada poručila da je taj plan za njih neprihvatljiv.

 U Zvečanu je počela zajednička sednica odbornika četiri srpske opštine sa severa Kosova kojoj prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije - minisitar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i vođa tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

Sastanku prisustvuje i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Bogdanović i Stefanović bi trebalo da odbornike iz Zvečana, Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka, obaveste o okvirnom dogovoru postignutom sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Dok traje ova sednica Srbi se i dalje nalaze na barikadama koje su postavljene na magistralnim putevima ka krajnjem severu Kosova.

Oni očekuju da im se posle sednice obrate Bogdanović i Stefanović, ali i predsednici opština.

Za ovu sednicu vlada veliko interesovanje medija koji se nalaze ispred zgrade opstine Zvečan gde se sastanak održava.

Četiri opštine na severu Kosova imaju ukupno 120 odbornika.

Prethodno je u Zvečanu održan sastanak Bogdanovića i Stefanovića sa predsednicima severnokosovskih opština.

U
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.