DAČIĆ: Srbija je za statusnu neutralnost Kosova, a ne za nezavisnost

Izvor: Kurir, 21.Okt.2015, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Srbija je za statusnu neutralnost Kosova, a ne za nezavisnost

Oni koji hoće da budu država nemaju pun suverenitet nad onim što misle da jeste njihova država. Tači teško da može da ode u Severnu Mitrovicu, ukazao je Dačić.

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da država nikada neće uraditi nešto što bi išlo van statusne neutralnosti Kosova, a povodom izjave predsednika SANU ocenio da je realnost takva da ni Srbija nema puni suverenitet na delu svoje teritorije, kao što nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ni prištinske vlasti.

Komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da je realnost da Kosovo nije de fakto niti de jure u našim rukama, Dačić je upitao šta je to realnost i odgovorio da je realnost takva da ni Srbija nema pun suverenitet na delu svoje teritorije, kao što nemaju ni prištinske vlasti.

"Oni koji hoće da budu država nemaju pun suverenitet nad onim što misle da jeste njihova država. Tači teško da može da ode u Severnu Mitrovicu", ukazao je Dačić gostujući na RTS.

On je rekao da je Srbiji u interesu, poštujući takvu situaciju, da proba da dođe do trajnog resenja. "Oni ne žele trajno rešenje, jer smatraju da je ovo rešenje trajno", rekao je Dačić i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je istakao i da su svi učesnici današnjeg sastanka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na kojem su bili predsednik i premijer Srbije, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i poglavari Srpske pravoslavne crkve, protiv prijema Kosova u Unesko. Sutrašnju odluku o predlogu za prijem Kosova u Unesko, kakva god da bude, ne treba shvatati kao smak sveta, već je važno ne pristatajati ni na kakve nelegalne radnje, izjavio je Dačić.

Na obrazloženje predloga za članstvo Kosova u Unesko, u kojem se kao glavni razlog ističe da je to neophodno zbog zaštite kulturno-istorijske baštine na toj teritoriji, Dačić je istakao da je to za Srbiju apsolutno neprihvatljiv argument, jer Kosovo nema status države, ali i zato što ni do sada Ujedinjene nacije nisu štitile srpske crkve i manastire.

"Falsifikovanje istorije i brisanje srpskog prisustva na tom području je jedan deo priče, dok je drugi da se time približavaju svom zaokruživanju državnosti, članstvom u Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama. To je za njih značajniji deo, jer misle da su posao već završili, s obzirom na to da ne žele da razgovaraju o trajnom rešenju", rekao je Dačić.

Ukoliko predlog na sutrašnjoj sednici Izvršnog saveta Uneska bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska koja odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica, od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Generalna konferencija Uneska biće održana od 3. do 18. novembra.

Autor: Agencija TANJUG

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.