D S S predlaže zaključke o Kosovu i Metohiji

Izvor: S media, 31.Okt.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D S S predlaže zaključke o Kosovu i Metohiji

Demokratska stranka Srbije zalaže se da se na granične prelaze na Kosovu vrati UNMIK.

Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da će parlamentu Srbije uputiti predlog zaključaka u kojima se traži da se na adminstrativne prelaze na Kosovu i Metohiji vrate predstavnici UNMIK-a.

Funkcioner DS S Marko Jakšić izjavio je na konferenciji za novinare da će ta stranka skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju i skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije uputiti zaključke sa nadom da će se oni usvojiti imajući u vidu da će oni "na pravi način pomoći rešavanju pitanja Kosova i Metohije".

Kosovo i porodilište teme poslaničkih pitanja

Koštunica: Kosovo pripada Srbiji

DS S:Javnost i Skupština nisu upoznati s detaljima dogovora

Politički neprihvatljivo ukidanje institucija

Jakšić je naveo da je zaključak broj jedan da je protivpravan i politički neprihvatljiv zahtev zapadnih zemalja za ukidanje institucija države Srbije pod izgovorom da je reč o paralelnim institucijama.

"Jedine paralelne i istovremeno nelegalne institucije u Pokrajini su samoproglašene institucije lažne države Kosovo jer su u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244, Poveljom UN i Ustavom Srbije" rekao je Jakšić.



Podržati mirne proteste


Prema njegovim rečima drugi zaključak je da Skupština Srbije podržava miran protest Srba protiv nasilnog dovođenja albanskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Na prelazima UNMIK

Jakšić je rekao i da je treći zaključak da je jedino rešenje za uspostavljanje prelaza na Jarinju i Brnjaku da sve administrativne i carinske poslove na ta dva prelaza obavlja UNMIK i da je četvrti da parlament potvrđuje da će Srbi sa Kosova i Metohije, kao i prethodnih godina, učestvovati na parlamentranim izborima kao i na lokalnim izborima koje će raspisati Skupština Srbije.

Srbija da ignoriše poternice

Upitan za Interpolove poternice čije je raspisivanje zatražio Unmik, a koji se sumnjiče za ubistvo pripadnika specijalne jedinice kosovske policije "ROSU", Jakšić je rekao da Srbija treba da ignoriše te poternice i naveo da je raspisano "sijaset" poternica za Hašimom Tačijem, a da mu ni "dlaka sa glavce nije falila".

On je rekao da jednog od Srba sa poternice poznaje, ne precizirajući o kome je reč, i dodao da je to uzoran građanin, da ga smatra ozbiljnim čovekom i da lično ne veruje da je mogao da učestvuje u bilo kakvom vatrenom sukobu te da misli da je optužba neosnovana.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.