Crnogorci dobrodošli na užički festival

Izvor: Politika, 04.Nov.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci dobrodošli na užički festival

Za razliku od Požarevca gde je odbijena ponuda za nastup glumaca iz Kolašina, u Užicu kažu da s radošću dočekuju Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice

Užice – Iznenađeni su u užičkom pozorištu, gde privode kraju pripreme za 20. jugoslovenski pozorišni festival s nastupom teatara iz četiri države – Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH – glasovima koji su ovih dana stizali iz iz Požarevca: odbijanjem tamošnjeg Centra za kulturu da primi glumce iz Kolašina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je obrazloženo glasanjem Crne Gore da Kosovo bude primljeno u Unesko, pa potom predomišljanjem–ipak će ih primiti na proleće.

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice na ovogodišnjem festivalu u Užicu, od 8. do 14. novembra, nastupa 11. ovog meseca sa predstavom „Urnebesna tragedija”. Ti umetnici su, kao i svi drugi učesnici, dobrodošli na ovaj festival, kaže za naš list Zoran Stamatović, direktor užičkog Narodnog pozorišta.

– Dolazi njihov nacionalni teatar, a u „Urnebesnoj tragediji” ne igraju samo glumci iz Crne Gore već i iz Srbije, Makedonije, među autorima te predstave ima i ljudi drugih nacionalnosti. S velikom radošću ih očekujemo, kao i tokom svih 20. izdanja ovog regionalnog pozorišnog festivala. Crnogorci su nastupali na svakom i značajan pečat u njegov razvoj su utisnuli. Nekoliko puta bili su i pobednici. Prošlogodišnja predstava iz Crne Gore „Filomena Marturano” reditelja Jagoša Markovića od užičke publike ocenjena je najboljom – ističe Stamatović.

Stav direktora užičkog teatra je da umetnost nije prostor sužavanja već širenja granica među ljudima.

– Nijednoj isključivoj politici nije mesto u kulturi. Užice je uvek bio grad otvoren za svakog dobronamernog gosta. Ovaj regionalni festival u svom temelju ima vrednosti uzajamnog poštovanja, vrednovanja umetničkog rezultata i nemešanja politike, kao ni bilo koje vrste isključivosti, u teatarska dešavanja– napominje Zoran Stamatović.        

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.