Izvor: Danas, 16.Avg.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva u procepu

Srpska pravoslavna crkva ne samo da se nije pridružila verskim zajednicama na Kosovu koje podržavaju kandidaturu Prištine u Unesku, nego je stala na "suprotnu stranu" i ispunila "velika očekivanja" srpske državne diplomatije - priključila se akciji Beograda u borbi protiv ulaska samoproglašene kosovske države u Svetsku organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu.

Da li će ovaj potez SPC imati "cenu" na terenu ili je ona već "plaćena" u proteklih 16 godina protektorata >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << UN na KiM uništavanjem 150 pravoslavnih crkava i manastira, stradanjem dvojice monaha, ubistvima i proterivanjem njenih vernika..? Ili Priština i njeni partneri imaju i drugačije "disciplinske" planove, zbog koji se sve češće u ovdašnju javnost vraćaju desetak godina stare spekulacije o stvaranju nekakve kosovske pravoslavne crkve.

SPC je poslednjih godina, naročito posle smene bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, koji je u međuvremenu i isključen iz Crkve, izbegavala da se javno meša u kosovsku politiku, pogotovo zvaničnog Beograda. Čak i kad je to i činila, iz nje su dolazili oprečni stavovi, kao u slučaju kontroverznog Briselskog sporazuma, a retke kritike kasnije su se "peglale" na najvišem državnom i crkvenom nivou. Istovremeno, SPC se ne libi ni saradnje sa Prištinom, koja je započela 2005. potpisivanjem Memoranduma o obnovi u martovskom pogromu 2004. porušenih srpskih crkava i manastira, što je za mnoge glavni uzrok kasnijeg pucanja glavnih crkvenih šavova. Mnogi smatraju da je deo Ahtisarijevog plana, koji se tiče srpske baštine na KiM, upravo zahvaljujući Crkvi prošao na mala vrata, iako ga je prethodno Skupština Srbije u celosti odbacila. Iako se o tome uglavnom mnogo ne priča, nije nikakva tajna da sa znanjem Sinoda predstavnici SPC na terenu učestvuju u različitim kosovskim komisijama od opština pa naviše. U aktuelnom "slučaju" Unesko SPC se čak među poslednjima oglasila, iako je vlasnik tri srednjevekovna manastira i jedne crkve koji su jedini sa teritorije KiM na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Priština je, pre odluke Srpske patrijaršije da zauzme stranu, tvrdila da kandidaturom u Unesku ne provocira SPC, niti želi da njeno nasleđe proglasi za albansko, te da poštuje njeno vlasništvo. Iskusnije diplomate u Beogradu upozoravaju da Uneskova Konvencija o zaštiti kulturnih dobara ne govori o pripadanju u pogledu vlasničkog posedovanja, nego pominje dobra na teritoriji država članica, zbog čega je prava opasnost namera Prištine da donese zakon o zaštiti kulturne baštine, u kome bi spomeničko nasleđe na KiM bilo vlasništvo samoproglašene države Kosovo, što je više puta izjavio i kosovski premijer Isa Mustafa. Šta god radila - na terenu ili u centrali u Beogradu, gde je prošle nedelje, sticajem okolnosti, zajednička strategija Crkve i vlasti napravljena bez za KiM nadležnog episkopa, SPC se našla u procepu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.