Cilj Prištine destabilizacijom dijaloga: Da Beograd odustane od ZSO

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 21:26

Cilj Prištine destabilizacijom dijaloga: Da Beograd odustane od ZSO

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rakao je danas da je cilj da se destabilizacijom dijaloga izvrši pritisak na Beograd da prizna tzv. Kosovo.

Cilj je i da se odrekne Zajednice srpskih opština (ZSO), onako kako je ona definisana Briselskim sporazumom.

On je za Tanjug istakao da se radi o dobro isplaniranoj destabilizaciji dijaloga i da u tome Priština ima prodršku bar nekih zemelja Kvinte.

"Da će sve krenuti da se razvija u krajnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negativnom pravcu, videlo se već posle onog sastanka u Ohridu, kada nisu uspeli da nateraju Aleksendara Vučića da prihvati predlog sporazuma EU i dve ključne tačke koje bi bilo defakto priznanje lažne države Kosovo i njenog članstva u međunarodnim organizacijama", navodi Drecun.

Ističe da je još tada bilo jasno da će se zauzeti potpuno drugačija pozicija prema Beogradu i da će Priština biti nagrađivana za miniranje dijaloga, kao i da će se Beograd kažnjavati za konstruktivan pristup pregovorima. Napominje da se to upravo sada događa, jer je na delu jedna dobro isplanirana hibridna operacija i dodaje da je dvostruki cilj ovog što Kurti radi zajedno sa nekim zapadnim državama.

"S jedne strane treba izaći iz forme dosdašnjeg dijaloga, jer to nisu bili razgovori između dve države već između Beograda i Prištine, a ovaj predlog EU Kosovo tretira kao državu i time izlazi iz statrusno neutralne forme razgovora", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, drugi cilj je da se Beograd natera da ponovo pregovara o ZSO, da se odrekne Briselskih sporazuma, posebno onih iz 2013. i 2015, i da se onda ponovo pregovara.

"Sada se u igru uklljučuje i nemački ambasador, koji često daje opasne izjave po stabilnost i opstanak srpske zajednice, da Albanci treba da urade nacrt statuta ZSO i da ovaj srpski ne valja ništa, jer kako će Srbi da urade svoj nacrt statut, koji treba da zaštiti svoje interese na KiM?! Ne, to će Albanci da urade, a znamo kako oni štite interese Srba", poručio je Drecun i podsetio da je svega 95.000 Srba ostalo na KiM, kao i da se godinama onemogoćava povratak onih 220.000, koji su proterani, jer su morali da odu kako bi spasavali žive glave.

"Problem je što otpočetka Priština to neće da relazuje, jer cilj Prištiine i Kvinte nije da se dođe do ZSO", zaključio je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.