ČEŠKA OPOZICIJA: KOSOVO JE SRBIJA

Izvor: Kurir, 10.Okt.2011, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEŠKA OPOZICIJA: "KOSOVO JE SRBIJA"

PRAG - Bivši češki predsednik Vaclav Havel i nobelovac Džozef Stiglic otvorili su večeras u Pragu svečano međunarodni Forum 2000 a prvi put su 140 zvanica ove godine dočekale demonstracije i transparent "Kosovo je Srbija".

Stojeći mirno sa razvijenim transparentom duž ulice ka nekadašnjoj crkvi svete Ane u Pragu gde je počelo redovno okupljanje intelektualaca sa svih strana sveta, članovi češkog Udruženja prijatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srba na Kosovu protestovali su što je jedna od glavnih zvanica Foruma 2000 "predsednica Kosova" Atifete Jahjaga.

Demonstracije je organizovao poslanik čeških opozicionih socijaldemokrata Jaroslav Foldina, a nekoliko desetina demonstranata držali su i transparente koji upozoravaju na bujanje organizovanog zločina na Kosovu. Upravo o organizovanom zločinu i korupciji na forumu će u jednom od panela govoriti predsednica Kosova.

"Na Kosovu se gaze međunarodne rezolucije i ljudska prava. Isteruju se Srbi. Čini nam se da se o tome ne razgovara", kazao je novinarima jedan od demonstranata Vit Dvoržak. Demonstracije će češki prijatelji Srba na Kosovu održati i u utorak ispred palate Žofin u kojoj se održava radni deo foruma u vreme istupanja Atifete Jahjaga.

Tradicionalno okupljanje umnih glava sveta - intelektualaca, naučnika, državnika, aktivista za ljudska prava, filozofa, teologa, crkvenih velikodstojnika u debati o izazovima savremenog sveta Vaclav Havel organizuje još od 1997. godine kada je bio još predsednik Češke.

Tema ovog 15. jubilarnog foruma od 9. do 11. oktobra je pravna država i demokratija sa posebnim naglaskom na problem organizovanog kriminala i korupcije. Svoje tematske panel blokove u okviru opšte teme imaju ove godine Belorusija, Rusija, arapske zemlje, Azija i zapadni Balkan.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.