Brušenje platforme za KiM

Izvor: B92, 24.Okt.2012, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brušenje" platforme za KiM

Beograd -- Kako saznaje B92, na sastanku u Predsedništvu Srbije podeljen je dokument sa oznakom državna tajna koji je polazna osnova za novu platformu za Kosovo.

U narednih nekoliko dana učesnici sastanka trebalo bi da daju svoje primedbe i pregloge na taj dokument.

Kako nam je rečeno, neće se odugovlačiti sa izradom platforme za KiM, a sledeći sastanka se očekuje već sledeće nedelje. Sastanak državnog vrha >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zgradi Predsedništva Srbije trajao je sat vremena i nakon toga nije bilo nikakvih izjava niti saopštenja.

Sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića prisustvovali su premijer Ivica Dačić, prvi potredsednik vlade Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za KIM Aleksandar Vulin, potredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić i i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Pre sastanka na Andrićevom vencu najviši državni zvaničnici su navodili da je ovo samo jedan od mnogih sastanaka na kojima će se, prema najavama, ”izbrusiti” nekoliko modela, koje će Beograd da ponudi kao rešenje za konačni status pokrajine. Osnovne smernice ovog dokumenta trebalo bi da budu uobličene do kraja meseca.

Premijer Ivica Dačić je ranije izjavio da ne treba očekivati da taj dokument danas bude i usvojen. On je rekao da je to jedan od sastanaka na kojem će se, sem o platformi, raspravljati i o ostalim operativnim pitanjima.

Dačić je naveo da platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali je ponovio da postoji crvena linija ispod koje Srbija neće ići. Premijer je rekao da treba odvojiti pitanje konačnog rešenja za Kosovo i ono što se dešava između toga, a to je relaksacija i vidljivi napredak u odnosima s Prištinom.

"Državni pristup mora da bude dovoljno fleksibilan, ali da naravno ima i neku crvenu liniju ispod koje nećemo ići", rekao je on.

Dačić je sinoć za RTS izjavio je da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu.

"Mi možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije, jer po Ustavu Kosovo je deo Srbije. Ali ono više neće biti deo Srbije ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je on.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici današnjeg sastanka dobili "određene ideje" o platformi za pregovore.

Vučić je kazao da je zapravo reč o nacrtu, ali da još nije realno da se govori o platformi, već će se o tome još razgovarati. Prema njegovim rečima, još nije određen sastav delegacije koja će razgovarati s predstavnicima Prištine, ali će ona svakako biti podignuta na viši nivo.

.

Upitan šta je najveći bezbednosni izazov Srbije, Vučić je rekao da je to Kosovo.

Dačić kaže i da će se državni vrh potruditi da u vezi s platformom za KiM postoji što šira saglasnost iako, kako kaže, "nije moguće postići konsenzus baš o svakom pitanju".

Suštinsko pitanje je, kako je rekao, da platforma Srbije bude dovoljno fleksibilna kako bi omogućila učešće u razgovorima, jer niko, pa ni predstavnici međunarodne zajednice koji posreduju, nisu načisto s tim i o čemu bi trebalo razgovarati.

"U platformi treba odvojiti dva pitanja. S jedne strane, predloge za konačno rešenje, a s druge ono što je napisano u stavovima Evropskog saveta - a to je da se do konačnog rešenja postigne veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine ,koje ne menja pozicije Srbije o statusu", kazao je Dačić.

Poslanici o platformi, DSS se žali

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić najavio je da na nacrtu platforme za pregovore o Kosovu rade predsednik Srbije, premijer i parlament.

"Smatram da je to pitanje pre svega od državnog interesa i da zato ne treba prejudicirati sam sadržaj platforme. Na platformi će raditi premijer kao glavni pregovarač, vlada Republike Srbije i, naravno, parlament. Kada platforma bude u parlamentu, onda ćemo moći da je komentarišemo na jedan kvalitetan način", rekao je on.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da platforma za pregovore o Kosovu neće sadržati ništa senzacionalno novo, niti će ponuditi rešenja koja nisu već viđena u svetu. Njena osnovna poruka će, kako je kazao, biti da svaki dogovor dolazi u obzir ako je u okviru međunarodno priznatih granica.

"Evidentno je posle prvog susreta premijera Dačića sa Hašimom Tačijem da će taj proces da se završi rešavanjem statusa Kosova, uprkos tome što u Prištini stalno tvrde da je za njih takozvana nezavisnost gotova stvar. Dakle, mi smo ušli u jedan proces koji će konačno rešiti taj veoma dug spor između Srba i Albanaca oko Kosmeta. Ono što je bitno za tu platformu je da ona ima okvire i elemente koji će biti nepromenjivi", objasnio je Drecun.

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović objasnio je za Radio B92 šta bi ta platforma trebalo da sadrži.

"Pre svega bi trebalo da sadrži naše jasno određenje po pitanju energetike, telekomunikacija, po pitanju statusa severa Kosova, posebnih garancija za Srbe, pitanja zaštite manastira, imovine, pitanja nestalih, ali na način koji je krajnje konkretizovan, jasan i nedvosmislen. Plan treba da sadrži i naše jasno opredeljenje da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije. To su stvari o kojima bi platforma trebalo da govori i naš stav vezan za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, u kojima bi to bilo moguće i u kojima ne", rekao je on.

Stefanović, koji je funkcioner Demokratske stranke, kaže da ga mnogo više brine to što vlast najavljuje da platforma neće sadržati ništa epohalno i ništa novo.

"Oni to pravdaju time da ne treba unapred otkrivati poteze da ne bi druga strana mogla da se pripremi. Oni su nespremni za ovaj problem, vlast u kojoj premijer traži podelu Kosova, a ostali celo Kosovo sa autonomijom kao južni Tirol. A u kampanji su govorili kako znaju da reše ovaj problem", rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić kaže da ta stranka nije uključena u rad, niti konsultovana povodom izrade platforme o pregovorima s Prištinom.

Samardžić je novinarima ispred Ustavnog suda, gde je predao zahtev te stranke za preispitivanje zakonitosti uredbi o pregovorima Beograda i Prištine, rekao da je DSS očekivao izradu sveobuhvatnijeg dokumenta, strategije ili rezolucije, gde bi učestvovale sve parlamentarne stranke.

"Očekivali smo da se donese širi dokument - strategija, koja bi bila podloga platforme za pregovore. Izgleda da će oni napraviti platformu za pregovore bez bazičnijeg dokumenta i to mene brine", rekao je Samardžić.

On je naglasio da do danas nisu dobili ni platformu za pregovore koje je vodio Borko Stefanović i da u pregovorima postoji mnogo skrivenih radnji.

"Postoji puno sakrivenih, čudnih, gotovo ilegalnih radnji u vezi sa ovim dijalogom, iako se na sva usta govori da će biti transparentno. Ovo je zbunjivanje javnosti", zaključio je Samardžić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen sastanak državnog vrha o Kosovu: Dobili dokument sa oznakom državna tajna (VIDEO)

Izvor: S media, 24.Okt.2012

Završen je sastanak državnog vrha u zgradi Predsedništva Srbije na kojem je razmatrana radna verzija platforme za Kosovo i Metohiju...Kako saznaje B92, učesnici sastanka dobili su dokument sa oznakom državna tajna koji je polazna osnova za novu platformu za Kosovo. U narednih nekoliko dana oni...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.