Dijalog o planu Ahtisari plus

Izvor: B92, 29.Okt.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dijalog o planu Ahtisari plus"

Beograd -- Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je njegova zemlja otvorena za dijalog o takozvanom "Ahtisari plus" planu za Kosovo.

On je ukazao da ima puno prostora za zaštitu manjina i interesa Srbije

"Otvoreni smo za sve predloge u vezi s tim kako taj plan može biti primenjen. Mislim da se ta primena može obaviti na različite načine. Da, naravno da smo otvoreni za takvu vrstu razgovora", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Devenport u intervju za list "Danas" u vikend izdanju.

Devenport je dodao da može da se razgovara o svemu što "uzima u obzir nezavisnost Kosova" i naglasio da je važno obezbediti apsolutno poštovanje manjinskih prava na Kosovu.

Na pitanje da li je ukidanje institucija na severu Kosova, koje u Prištini i na Zapadu zovu "paralelnim", uslov za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju EU, Devenport je rekao da Srbija treba da "pokaže jasnu spremnost da povede računa o strukturama čije je postojanje suprotno medjunarodnom pravnom okviru na Kosovu".

"Da sve dodje na svoje mesto, biće potrebno neko vreme. Ono što nam je neophodno su pozitivni koraci u pravom smeru. I to odmah.

Uključujući, naravno, strukture na severu Kosova. Potrebno je i da se naprave i primene dogovori u još nekim oblastima, poput energetike, što je takodje direktno povezano s pomenutim strukturama", rekao je Devenport.

Devenport je naveo da je Evropska komisija jasno stavila do znanja Beogradu šta treba da uradi u vezi sa Kosovom ukoliko želi status kandidata za EU i podsetio da to znači "konstruktivan angažman u briselskom dijalogu s Prištinom, kao i primenu do sada postignutih dogovora".

Upitan da li su zvaničnici Srbije u formalnim ili neformalnim razgovorima pominjali da se zalažu za podelu Kosova, Devenport je odgovorio da je svestan javne debate koja se o tom pitanju vodi u Beogradu.

"Zvanicno mi nijedan predstavnik vlasti Srbije nije naveo podelu kao rešenje za koje se zalaže, a naravno da ima mnogo neformalnih diskusija o raznim pitanjima. Pozicija vlade Velike Britanije potpuno je jasna. Bilo kakvo menjanje granica Kosova nije ni realistično, ni konstruktivno, ni od pomoći", naglasio je Devenport.

On je naveo da ima dovoljno prostora da se punom primenom Ahtisarijevog plana zaštite interesi i Srbije i manjina na Kosovu, uključujući srpsku i dodao da to može biti osnova za buduća rešenja.

Komentarišući odluku Srba sa severa Kosova da delimično uklone barikade za prolazak Kfora, Devenport je ocenio da je "taj mali napredak dobrodošao, ali da nije dovoljan".

"Želimo da vidimo potpunu slobodu kretanja na celom Kosovu. Blokade puteva nisu konstruktivan razvoj dogadaja i ne pomažu pronalaženju rešenja. Mislim da su svi postali svesni da tako nešto nije održivo", rekao je Devenport.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport: Britanija otvorena za dijalog o "Ahtisariju plus"

Izvor: S media, 29.Okt.2011

Može da se razgovara o svemu što uzima u obzir nezavisno Kosovo, poručio ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport. Evropska komisija je jasno stavila do znanja Beogradu šta treba da uradi u vezi sa Kosovom ukoliko želi status kandidata za EU, kaže Devenport. ..Ambasador Velike Britanije...

Nastavak na S media...

Britanija otvorena za dijalog o Ahtisariju plus

Izvor: Beta, 29.Okt.2011

BEOGRAD, 28. oktobra 2011. (Beta) - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je njegova zemlja otvorena za dijalog o takozvanom "Ahtisari plus" planu za Kosovo i ukazao da ima puno prostora za zaštitu manjina i interesa Srbije na Kosovu..."Otvoreni smo za sve predloge u vezi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.