Bogdanović: Narušeno jedinstvo

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Narušeno jedinstvo

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je kao "lošu poruku" prekid zajedničke sednice predstavnika četiri skupštine opštine sa severa Pokrajine.

On je dodao da se nada da će postignuti dogovori sa KFOR-om biti postepeno realizovani, bez obzira na to što je "pogaženo neophodno jedinstvo".

Jedinstvo je postojalo od početka krize na severu Kosova - 25. jula kada su prištinske vlasti donele odluku da preuzmu prelaze na severu Pokrajine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Bogdanović.

Na sednici je, kako je ranije najavljivano, prvo trebalo razgovarati o uklanjanju barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije - Goran Bogdaović i Borislav Stefanović sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

"Ako smo bili svesni da ovakvu odluku i podršku soprazumu nismo mogli izdejstvovati - nije trebalo zakazivati sednicu", kazao je ministar Bogdanović i dodao da je na startu bio protiv bilo kakvih odluka skupština, jer one nisu donosile odluke kada su se postavljale barikade i kada se narod okupljao.

"Na stranu sve to, ipak verujem u trezvenost i odgovornost ljudi na Kosovu i mislim da će se dogovori koje smo postigli postepeno realizovati", kazao je Bogdanović.

"Ono što se danas desilo u Leposaviću šalje lošu poruku građanima pre svega severnog Kosova, a samim tim i svim ostalim građanima Pokrajine. Ono za šta smo se zalagali i borili - što smo imali svih ovih dana - to neophodno jedinstvo, mislim da je danas pogaženo", rekao je Bogdanović.

Ministar je podsetio da niko nije tražio da se održavaju sednice skupština opština i da se na taj način donosi bilo kakva odluka.

Veštačka očekivanja

Privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora je prihvatila država, a lokalni organi na severu Kosova treba da ga realizuju, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

On smatra da je veštački stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate privremeni sporazum i da odlaganje zajedničke sednice odbornika tri opštine na severu Kosova i Metohije nije dramatičan događaj.

"Veštački je stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate sporazum. Na njima nije ni bilo da prihvataju sporazum. Sporazum je prihvatila država, a on na terenu treba da se realizuje", rekao je Stefanović Tanjugu.

Upitan da li će današnje odlaganje zajedničke sednice odložiti i realizaciju sporazuma, Stefanović je rekao da se radi o "osetljivom procesu koji će imati više faza, ali da je siguran da će situacija na terenu polako ući i normalne tokove".

Stefanović je podvukao da se mora izbeći nesloga i nejedinstvo, i dodao da se današnja dešavanja ni po koju cenu ne smeju dramatizovati.

"Plan je da pokušamo da u dogovoru sa Srbima na severu i lokalnim rukovodstvom omogućimo smirivanje tenzija i normalizaciju stanja, pa da bez ove krize u septembru uđemo u dijalog sa Prištinom", podvukao je Stefanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd razočaran prekidom sjednice u Leposavićima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Avg.2011

Ministar za Kosovo u vladi Srbije, Goran Bogdanović, rekao je da je izuzetno razočaran prekidom sjednice predstavnika srpskih opština na sjeveru Kosova, navodeći da je time upućena loša poruka građanima sjevera Kosova. Prekid zajedničke sjednice  "ruši neophodno jedinstvo", kaže Bogdanović ali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mitrovački naprednjaci traže nastavak sednice

Izvor: S media, 09.Avg.2011

Naprednjaci kosovskomitrovačkog okruga zatražili su da se prekinuta zajednička sednica četiri skupštine opštine sa tog dela Pokrajine nastavi, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije. ..Odbor Srpske napredne stranke kosovskomitrovačkog okruga zatražio je svih predstavnika Srba sa severa Kosova,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.