Bogdanović: Barikade ostaju

Izvor: B92, 01.Avg.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Barikade ostaju

Kosovska Mitrovica -- Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da će barikade ostati, sve dok se ne reši problem administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Bogdanović je, nakon sastanka u Zvečanu s predstavnicima severnog Kosova, apelovao na uzdržanost i mir

"Problem za prelaze na severu Kosova moramo rešti dijalogom, nikako preduzimanjem sile. Apelujem na sve da se uzdrže od jednostranih poteza i da pruže šansu dijalogu", rekao je Bogdanović.

Nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je KFOR uklonio manju barikadu sa puta Kosovska Mitrovica - Ribariće u blizini Zupča, veliki broj Srba okupio se na glavnoj barikadi u tom selu.

Pripadnici KFOR-a na par stotina metara od barikade, mirno su posmatrali razvoj situacije i okupljanje Srba na mestu gde su sveštenici SPC služili moleban za mir na KiM.

Ljubinka Jovanović, koja je svakodnevno na barikadama, kaže da je izašla na ulicu kako bi branila svoju kuću i mirno protestovala.

"Neka nas ostave i prestanu da nas uznemiravaju. Želimo i mi kao svi normalni ljudi da odemo u avgustu na odmor, na more, a ne na ulici zbog njih. Zar su nam malo uzeli od Kosova? Oni to ne bi radili da nemaju podršku zapada", rekla je Jovanovićeva.

Vlajko Vlašković, koji je takođe na barikadama u Zupču, kaže da želi da pokaže svetu da Srbi ne prihvataju ultimatum Prištine i da su vezani za "majku Srbiju".

Predsednik opštine Zvečan Slaviša Ristić ističe da Srbi zahtevaju da se KFOR vrati u okvire mandata koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Tražimo da se vrati pređašnje stanje na prelazima na severu Kosova, tek nakon toga treba nastaviti da se traga za rešenjem u okviru dijaloga koji je započet, rekao je Ristić.

Tročasovni sastanak šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića, ministara za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i predstavnika Srba sa severa Kosova u Zvečanu o situaciji na severu pokrajine, završen je oko 14 sati.

Sastanak je počeo oko 11 sati u zgradi opštine Zvečan. Razgovor se vodio iza zatvorenih vrata, a pored predstavnika Vlade Srbije, prisustvovao mu je i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici opština sa severa Kosova.

U međuvremenu je nekoliko vozila slovenačkog KFOR-a obišlo tu barikadu na kojoj su Srbi već sedmi dan zaredom.

Područje Zvečana povremeno nadleću i helikopteri KFOR-a.

Jedinice KFOR-a su u ranim jutarnjim satima uklonile tri barikade na magistralnom putu između Mitrovice i Zubinog Potoka, u oblasti sela Zupče.

Operacija je, kako se navodi u saopštenju, izvedena brzo i uspešno. Nije bilo otpora na barikadama, od kojih se jedna sastojala od šljunka, kamena i peska, a dve su činila debla i stubovi.

Sada je veza sa administrativnim prelazom Brnjak ponovo uspostavljena.

KFOR je pozvao sve mirne građane u Zubinom Potoku da se odupru radikalnim i kriminalnim elementima i da odustanu od poslednje dve barikade koje ometaju saobraćaj.

U saopštenju KFOR-a se kaže da zbog radikalnih postupaka lokalnih vlasti i radikali sprečavaju da se zalihe hrane i lekova dopreme u grad, te da će oni biti odgovorni za svaku žrtvu.

Trenutna situacija na severu Kosova je mirna, ali napeta. Vojnici KFOR-a su još razmešteni na glavnim prelazima, gde je automobilima i autobusima dozvoljen prolaz posle provere identiteta i bezbednosne provere.

Teškim vozilima još nije dozvoljen prolaz iz bezbednosnih razloga. Još postoji pretnja da će radikali napasti punktove na prelazima kao što su napali Jarinje prošle nedelje.

Takođe, posrednik EU u dijalogu Robert Kuper danas stuže u Beograd i Prištinu da bi s predstavnicima obe strane razgovarao o rešavanju problema nastalih posle zatvaranja administrativnih prelaza.

Podsetimo, Brnjak i Jarinje otvoreni su sinoć za putnički saobraćaj. Američki vojnici Kfora uklonili su sa Jarinja bodljikavu žicu, a u ranim jutarnjim časovima Kfor je sklonio i manju barikadu od peska kod koje nije bilo ljudi, a koja je bila kod sela Zupče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.