Berns: Fleksibilno do dogovora

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Fleksibilno do dogovora

Priština -- Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns izjavio je da Beograd i Priština treba da imaju fleksibilniji pristup u razgovorima o predstavljanju Kosova.

On je na RTV Kosova rekao da je to poruka i SAD i evropskih država.

"SAD i evropski partneri su rekli da od obe strana traže da imaju fleksibilniji i konstruktivniji pristup kako bi Kosovo bilo u stanju da učestvuje na međunarodnim i regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << forumima. Zato treba pronači formulu prihvatljivu za obe strane", kazao je Berns sinoć u izjavi za RTV Kosovo.

Razgovore s Beogradom treba nastaviti, rekao je Berns na kraju posete Prištini, istakavši da narod Kosova treba sam da proceni koji je njihov nacionalni interes.

Berns je rekao da je ovo osetljivo i komplikovano pitanje, ali da je najvažnije da se shvati da je najbitnije da se Kosovo predstavi na međunarodnim inicijativama i da se postavi temelj za saradnju sa EU.

On je ocenio da je izuzetno značajno da se Kosovo predstavi ravnopravno sa ostalim državama i dodao da se tokom posete uverio u veliki napredak koji je postignut na Kosovu.

Ocenivši da su na Kosovu postignuta velika dostignuća u poštovanju ljudska prava i sloboda, Berns je kazao da su SAD "u snažnom prijateljstvu sa Kosovom" i da ostaju "opredeljene za nezavisnost Kosova i njegov integritet".

Berns je rekao da SAD imaju istu viziju da Kosovo postane članica EU i NATO.

Tokom jednodnevne posete Kosovu, Berns je razgovarao s predsednicom Atifete Jahjaga, premijerom Hašimom Tačijem, i najvišim predstavnicima Kfora, Euleksa i EU na Kosovu.

Berns je posetio i manastir Gračanicu, gde ga je dočekao iguman Visokih Dečana Sava Janjić, a imao je i sastanak sa gradonačelnicima opština sa srpskom većinom izabranim na izborima koje je organizovala Priština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.