Beograd s jakim bedemom u Unesko, region pod pritiskom

Izvor: B92, 27.Jul.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd s "jakim bedemom" u Unesko, region pod pritiskom"

Zvanični Beograd je ubeđen da ima jak bedem za sprečavanje primanja samoproglašene države Kosovo u članstvo organizacije Unesko, pišu Večernje novosti.

"Naši političari i diplomatska mreža bez predaha rade na tome da se situacija ne promeni u korist Kosova, pa se tako od nekih zemalja koje su prošli put bile uzdržane očekuje da budu nedvosmisleno "protiv" ukoliko zahtev iz Prištine uopšte stigne do sedišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uneska u Parizu. Jer, nove molbe, koja bi prvo morala da prođe Izvršni odbor u oktobru da bi dospela na dnevni red Generalne skupštine u novembru - nema. Prethodni put, podsetimo, zahtev za članstvo Kosova zvanično je podnela Albanija", piše beogradski list.

Na Generalnoj konferenciji Uneska pre dve godine Prištini su manjkala tri glasa da otvori željena vrata, jer su pravila takva da se traži većina od dve trećine članica koje su glasale.

"Iako Unesko ima 195 članica, prilikom odlučivanja tada su u sali bili predstavnici 122 zemlje, od kojih je 92 glasalo "za", 50 je bilo "protiv", 29 se uzdržalo. Što se tiče članica EU koje ne priznaju Kosovo, Grčka je 2015. ostala uzdržana, kao i Rumunija, pa Beograd od tada radi na tome da ove dve zemlje, ako do novog glasanja dođe, glasaju "protiv". Slovačka, Španija i Kipar, na drugoj strani, pre dve godine bile su beskompromisne, spuštajući Prištini rampu. Iz regiona - Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Mađarska i Albanija bile su uz Prištinu. Uzdržana je bila BiH, a prema nezvaničnim informacijama, Skoplje i Podgorica su i sada pod pritiscima da svoj glas daju lažnoj državi", zaključuje se u tekstu Večernjih novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.