Beograd i Priština bez konačnog dogovora o telefoniji

Izvor: RTS, 19.Maj.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština bez konačnog dogovora o telefoniji

Šef srpske delegacije u razgovorima sa Prištinom Marko Đurić rekao je da je posle današnje runde razgovora Beograda i Prištine o telekomunikacijama ostalo još nerešenih pitanja do konačnog sporazuma.
Marko Đurić je posle razgovora u Briselu naveo da je šefica prištinske delegacije Edita Tahiri na današnjim razgovorima zahtevala da Srbija za potrebe Kosova zatraži od Međunarodne telekomunikacione >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unije pozivni broj za tu teritorijalnu oblast, javlja Beta.

Prema Đurićevim rečima, to u ovoj fazi razgovora ne može da se razmatra dok se ne dobiju garancije da će istovremeno sa tim procesom "Telekomu Srbija" biti omogućena pokrivenost mobilne i fiksne telefonije na celoj teritoriji KiM.
Đurić ističe da su današnji razgovori prošli u duhu želje Beograda da napreduje u nalaženju rešenja za rad "Telekoma Srbija" na KiM i želje Prištine da što pre ostvari svoje ciljeve oko dobijanja pozivnog broja.
Naglašava da su se lako dogovorili oko pitanja koja se ne odnose na imovinu i na status, a kad je bilo reči o pitanjima statusa i imovine "stvari su išle nešto teže".
Kako kaže, još predstoji "jedna suma razgovora pre nego što postignemo konačni sporazum o telekomunikacijama".
Đurić naglašava da treba da se osigura da "Telekom Srbija", do uspostavljanja nove kompanije, može nesmetano da servisira i korisnike i opremu, da će joj oprema koja joj je ranije oduzeta biti vraćena.
"I naravno kada je reč o biranju brojeva, što je isto i u političkom i u simboličnom smislu važno, da će naši ljudi kada zovu, recimo, iz Kosovske Mitrovice u Niš ili Kraljevo i dalje birati lokalni poziv, a ne međunarodni broj", ukazuje Đurić.
Navodi da su to pitanja koja ostaju da se rešavaju u narednim razgovorima o telekomunikacijama.
Đurić dodaje da je danas pozitivno u diskusiji bila priča oko redosleda poteza, odnosno kako treba da ide sa osnivanjem kompanije.
Tahiri: Kosovo dobija telefonski kod
Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri navodi da Kosovo dobija kod telefonije i da će zahtev poslati Austrija i dodaje da će kosovski operatori sarađivati sa onima iz centralne Srbije, kada je reč o romingu sa ciljem smanjenja tarife.
Tahiri je za RTK rekla da su se radne grupe Prištine i Beograda složile sa elementima sprovođenja plana u vezi pitanja koja se tiču telekoma, kao i da će biti dozvoljeno "jednoj novoj telefonskoj kompaniji na Kosovu da ograničeno deluje".
Šefica prištinske delegacije je, takođe, insistirala da se ne radi o novom operateru telefonije s obzirom na to da se "on na Kosovu dobija isključivo tenderom".
Prema njenim rečima, radne grupe Priština i Beograda su se saglasile da se tokom ovog meseca ponovo sretnu u Briselu i da tokom dva dana zaredom preciziraju svaki detalj sprovođenja plana u vezi telekoma, kako bi potom o tom pitanju razgovarali i premijeri.
Radne grupe bi trebalo da se ponovo sastanu kako bi razgovarale o osiguranju vozila. "O tom pitanju saglasne su obe strane", ističe Tahiri.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.