Izvor: S media, 19.Jan.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan na nišanu Prištine: Kako da se Beograd postavi prema najavama formiranja vojske Kosova?

Najave iz Prištine da će 2013. biti "godina kosovske vojske" i nadanja ministra Agima Čekua da će već u junu Bezbednosne snage Kosova (BSK), kojima rukovodi, postati vojna formacija, za šta se u krajnjoj liniji pita NATO, Srbija ne bi trebalo da posmatra skrštenih ruku, smatraju stručnjaci za bezbednost.

Vojska Kosova, osim što bi bila još jedan atribut državnosti, bila bi daleko od faktora stabilnosti, već pre rizik za ceo region, i to bi diplomatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kanalima Beograd trebalo da predoči svetskim centrima moći.

-Srbija može da pokuša da ospori formiranje kosovske vojske, ali će u tome teško uspeti, jer joj NATO nije naklonjen još od devedesetih godina prošlog veka. Formiranje vojske Kosova biće poslednji korak u popunjavanju punog kapaciteta države Kosovo i imaće konsekvence po bezbedost Srbije i regiona, ocenjuje general u penziji Radovan Radinović.

Pitanje je, navodi Radinović, kako bi vojska Kosova u praksi izgledala. Ako bi to bila vojska u simboličkom smislu, to ne bi predstavljalo neki bezbednosni rizik, ali, ukoliko bi ona imala ofanzivne elemente poput helikoptera, raketnih sistema, oklopnih vozila... onda bi to bio ozbiljan signal za bezbednost Srbije.

-Eventualno formiranje kosovske vojske bio bi veliki bezbednosni rizik. Ukoliko ne delujemo preventivno, mnogo štošta može da se dogodi i obije nam se o glavu, ako ne danas, onda sutra, kaže i Radomir Milašinović, dekan Fakulteta bezbednosti. - Naši političari i diplomate trebalo bi ovo pitanje da iznesu na međunarodnu scenu i spreče nameru Prištine uz poštovanje domaćeg i međunarodnog prava, dodaje on.

(Novosti)

Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.