BG da prihvati realnost na Kosovu

Izvor: B92, 09.Jul.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BG da prihvati realnost na Kosovu"

Priština -- Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon kaže da je tokom posete Beogradu zatražio da se prizna realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova.

Gordon se kasno poslepodne sastao iza zatvorenih vrata sa predsednicom Atifete Jahjaga, a nakon toga su se zajedno obratili novinarima.

Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržavaju teritorijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".

Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godina od proglašenja nezavisnosti.

Gordon je rekao da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova I Srbije, uz posredovanje EU.

"Mi snažno podržavamo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO", istakao je Gordon.

Pozdravio je "snažno opredeljenje institucija Kosova" koje mu je premijer Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga - da se preduzmu "konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu" Kosova.

Gordon je pozdravio i snažno opredeljenje institucija Kosova za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Američki zvaničnik je najoštrije osudio prekjučerašnje ubistvo braćnog para Srba u selu Talinovce u opštini Uroševac.

Istakavši da je Stejt dipartment sa izuzetnom pažnjom pratio odlučivanje u Ustavnom sudu Kosova o mandatu predsednice Kosova, Gordon je rekao da odluka tog suda predstavlja znak poštovanja ustavnosti i zakonitosti.

Predsednica Jahjaga je kazala da je tokom susreta sa Gordonom rekla da su SAD značajno doprinele stabilnosti Zapadnog Balkana.

Jahjaga je rekla da je upoznala visokog američkog gosta o progresu koji je do sada postignut na Kosovu.

Kosovo se zalaže za dobre odnose sa svim susednim državama, rekla je Jahjaga, istakavši da institucije Kosova snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, radi stvaranja boljih uslova za život građana u obe zemlje čime se doprinosi i uspostavljanju odnosa između dve države.

Jahjaga je istakla da nema podele Kosova, nema posebnog, niti specijalnog statusa za sever, i da je jedino rešenje za sever sveobuhvatni plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Kosovska predsednica je još jednom snažno osudila ubistvo dvoje povratnika, bračnim parom Jevtić u selu Talinovce, kod Uroševca, ukazavši da takvi zločini predstavljaju veliku smetnju procesu povratka raseljenih za koji se zalažu institucije Kosova.

Gordon bi danas trebao da poseti sever Kosova gde će ga predstavnici Kfora i Euleksa obavestiti o stanju.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik izjavila je danas da SAD ne traže od Srbije priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da se nada da će nova vlada nastaviti dijalog s Prištinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.