BG da ne uslovljava dijalog Trepčom

Izvor: B92, 19.Jan.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG da ne uslovljava dijalog Trepčom

Srbija ne treba da uslovljava dijalog Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije Trepče, rekao je u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u Evropskom parlamentu da Srbija ne treba da uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije rudnika Trepča.

"Čuo sam uoči sednice da je Srbija najavila da će suspendovati učešće u dijalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na visokom političkom nivou ukoliko kosovska vlada nacionalizuje Trepču", rekao je Mekalister članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP, u kome je danas predstavio nacrt svog prvog izveštaja o napretku Srbije na Evropskom putu.

"Ukoliko je ta vest tačna, onda je za žaljenje", kazao je izvestilac, naglašavajući da je dijalog sa Prištinom jedan od ključnih uslova za napredovanje Srbije u evropskim integracijama.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je zbog kosovskih izbora i šestomesečnih pregovora o formiranju vlade mirovao gotovo deset meseci, zakazan je za 9. februar u kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Briselu.

Izvestilac Evropskog parlamenta je ranije danas za B92 rekao da je izveštaj o Srbiji, koji danas predstavlja, izbalansiran i da verno prikazuje stanje stvari. On je naveo da je, prema njegovom mišljenju, Srbija postigla veliki napredak u evrointegracijama.

Dejvid Mekalister izjavio je, prestavljajući u Briselu nacrt Izveštaja o napretku naše zemlje u evropskim integracijama, da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu biti otvorena u narednih šest meseci.

"Trudio sam se da moj izveštaj bude što koncizniji", rekao je Mekalister članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP i dodao da se tokom posete Beogradu uverio da je Srbija iskreno posvećena evropskom putu.

"Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine", poručio je Mekalister.

On je kao četiri ključne tačke u procesu evropskih integracija naveo vladavinu prava i borbu protiv korupcije, strukturne privredne reforme, usaglašavanje spoljne politike sa evropskom i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srpske vlasti, prema njegovim rečima, treba da pokrenu dalje strukturne i ekonomske reforme i ojačaju zakonski poredak da bi pospešile uslove za investiranje, da krenu u bitku protiv velike nezaposlenosti i nastave s budžetskom konsolidacijom.

Mekalister podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Od toga zavisi kad će biti otvorena poglavlja 23 i 24 vezana za vladavinu prava i temeljne slobode, navodi se u nacrtu rezolucije čije usvajanje na plenarnom zasedanju se očekuje u martu.

Kada je reč o vladavini prava, Mekalister je konstatovao da postoji problem kada je reč o slobodi izražavanja i situaciji u medijima.

"Slobodni mediji su osnovni element demokratije", rekao je izvestilac, podsećajući na deo izveštaja u kome se konstatuje da je došlo do pogoršanja u ovom sektoru i da vlasništvo u medijima nije transparentno.

U nacrtu rezolucije se "izražava zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu medijskog vlasništva".

"Evropski parlament je zabrinut je zbog pretnji novinarima", a pozdravlja i traži sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o javnim radio-difuzijskim uslugama.

Mekalister je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jasan i da Srbija mora da se usaglasi sa evropskom spoljnom politikom i pridruži se sankcijama protiv Rusije uprkos dubokim kulturnim i istorijskim vezama sa Rusijom...

"Svi znamo da Srbija ima istorijski tesne odnose s Rusijom, ali, uprkos tome, žalim što Srbija na poziv Saveta ministara EU nije uskladila svoje stavove s restriktivnim merama Unije prema Rusiji", naveo je izvestilac EP za Srbiju.

"Ja, ujedno, veoma pozdravljam", dodao je, "Individualni akcioni plan za partnerstvo NATO i Srbije, koji je potpisan pre par dana".

"Sa druge strane Srbija može da iskoristi taj privilegovan odnos tokom predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju", poručio je Mekalister.

On je posebno pozdravio skori nastavak dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i nedavno usvajanja Individualnog programa partnerstva sa NATO.

Šef parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan se saglasio s mišljenjem da je Srbija napredovala, ali i sa tvrdnjom da postoje problemi u vezi sa slobodom u medijima i dodao da se pretnje novinarima moraju istražiti.

"Neprimereno je da premijer (Aleksandar) Vučić pokazuje prstom u neke medije", rekla je tokom diskusije poslanica socijaldemokrata i potpredsednica EP Tanja Fajon i dodala da je po njenom mišljenju "stanje u medijima kao u vreme Slobodana i Miloševića, ako ne i gore".

Većina poslanika je tokom diskusije podržala Mekalisterov nacrt, koji će nakon podnošenja amandmana i još jednog kruga diskusije sledećeg meseca biti usvojen na plenarnoj sednici EP u martu.

"Angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom je veoma dobrodošlo", dodao je on, rekavši da je "izuzetno važno da i Srbija i Kosovo primene već postignute dogovore".

SPO EP u pripremljenoj rezoluciji o Kosovu naglašava da se nova vladau Prištini prevashodno "mora snažno posvetiti jačanju vladavine prava i pravosuđa, kao i delotvornoj bici protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Vlada u Prištini mora dati prednost formiranju posebnog suda za ratne i zločine trgovine organima, na osnovu nalaza tužilaštva Specijalne istražne grupe Euleksa, "čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću", stoji u ovom dokumentu, prenosi Beta.

EP traži da se "nastavi rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti", mada upozorava da "i dalje postoji snažna zabrinutost oko nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova".

EP podstiče Srbiju i Kosovo da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština i dodaje da uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o članstvu mora doći do pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s Poglavljem 35, koje treba otvoriti na početku.

To je podržalo više poslanika, a izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček je zatražila da što pre bude rešeno i pitanje zajednice srpskih opština i ponovila svoj stav da Kosovo treba da priznai pet članica EU koje ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

Grupa hrvatskih poslanika u EP je ponovo pokrenula pitanje delovanja Vojislava Šešelja, tražeći da se srpska vlada jasno odredi prema njegovim izjavama u skladu sa ranije donesenom rezolucijom.

Sem toga, Ruža Tomašić i još nekoliko hrvatskih poslanika su zatražili da Srbija odmah pusti na slobodu hrvatskog veterana Veljka Marića, koji je pred beogradskim specijalnim sudom optužen za ratne zločine.

"Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta", rekla je Tomašićeva, koja je takođe zatražila da se Srbija uslovi rešavanjem spora oko granice na Dunavu.

Više hrvatskih poslanika su izneli tvrdnje da je hrvatska manjina u Srbiji u lošem položaju, a rekli su i da Srbija mora povući svoj zakon o univerzalnom progonu ratnih zločina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.