Autobusi zaustavljeni na Končulju

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autobusi zaustavljeni na Končulju

Kosovska policija na prelazu Končulj - Bela zemlja nije dozvolila "Lastinom" i autobusima vranjskog autoprevoznika "Jedinstvo-Kavim" da uđu na Kosovo, tražeći dozvole koje izdaje kosovska vlada. Iz "Laste" poručuju da neće pribavljati te dozvole.

Autobusi autoprevoznika "Lasta" i "Jedinstvo-Kavim" iz Vranja zaustavljeni su juče na administrativnom prelazu Končulj - Bela zemlja i nije im dozvoljen ulazak na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo.

"Lastin" autobus saobraća na redovnoj liniji za Ranilug i Šilovo, poslednje selo u srpskoj enklavi na dva kilometra od Gnjilana.

Generalni direktor transportnog preduzeća "Lasta" Velibor Sovrović rekao je da se u autobusu, koji je juče krenuo iz Beograda oko 15 časova nalazilo 40 putnika.

"Putnici, među kojima je bilo žena i dece, telefonom su zvali rodbinu i prijatelje tražeći pomoć i posle dva do tri sata čekanja, prebačeni su privatnim kolima i kombijima do srpskih enklava", ispričao je Sovrović.

Velibor Sovrović je naveo da je pripadnik kosovske policije od vozača tražio uverenje iz Prištine da "Lasta" može da obavlja prevoz na teritoriji Kosova.

"Lasta" neće tražiti kosovske dozvole

Iz te kompanije kažu da neće pribavljati dozvole koje zahteva kosovska granična policija.

Direktor sektora međunarodnog saobraćaja preduzeća "Lasta" Predrag Lukić rekao je da su za danas iz Beograda na Kosovo predviđena dva polaska, u 15.25 i 18.50.

"Nemamo takvu dozvolu, niti želju da je tražimo, ali ne smemo dozvoliti da putnici trpe zbog administracije", rekao je Lukić i naveo da se za putnike u slučaju da autobus bude zaustavljen organizuje prevoz kombijem do krajnjih odredišta.

Lukić navodi da će preduzeće sa resornim ministarstvima pokušati da pronađe rešenje, ukoliko autobusi budu ponovo zaustavljeni na administrativnim prelazima.

U "Lasti" navode da su prošle godine autobusi te firme na prelazu Končulj bili zaustavljeni, ali im je, ipak, na uporno insistiranje putnika i vozača dozvoljen prolazak na Kosovo.

Vranjski autoprevoznik otkazuje polaske 

Referent za bezbednost saobraćaja vranjskog autoprevoznika "Jedinstvo-Kavim" Milorad Arsić rekao je agenciji Beta da je saobraćajna inspekcija Kosova juče vratila dva autobusa koji su iz Vranja krenuli u 10.00 i 14.00 sati, dok je treći na liniji Beograd - Kosovska kamenica vraćen sa prelaza Bela zemlja sinoć oko 21.00 sat.

"Autobusi su vraćeni uz obrazloženje saobraćajne inspekcije Kosova da ne poseduju validne dozvole kosovskog Ministarstva saobraćaja za prevoz putnika", rekao je Arsić.

Prema njegovim rečima, zbog tih problema preduzeće "Jedinstvo-Kavim" nije danas imalo nijedan polazak ka Kosovskom pomoravlju, a autobus na liniji Beograd - Kosovska Kamenica će saobraćati najverovatnije samo do Bujanovca.

"Putnici koji su se juče nalazili u našim autobusima, kada im je zabranjen ulazak na Kosovo, prebačeni su do prelaza Bela zemlja odakle se svako dalje snalazio", rekao je Arsić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.